Κυκλοφορεί το 6ο τεύχος της Αλάνας


• Οι ιστορίες μιας καλοκαιρινής φωτιάς

ΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ

Μουμία Αμπού Τζαμάλ: Περί λευκών δέντρων, μαύρων παιδιών και της πόλης Τζένα στην πολιτεία της Λουιζιάνα
• Μια φωνή από εδώ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ
Μεξικό: το κίνημα των Ζαπατίστας - Η μακριά ιστορία ενός αγώνα στο σήμερα
• Δεύτερη Συνάντηση των Ζαπατιστικών Λαών με τους Λαούς του Κόσμου
Βραζιλία: MST, αντίσταση και αγώνας για τη δημιουργία του νέου
5ο Συνέδριο του MST: προς μια νέα Βραζιλία (του Iosu Perales, συγγραφέα, συντονιστή της οργάνωσης Grupo Sur)
Αργεντινή: Κατειλημμένες επιχειρήσεις
-Eργοστάσιο Ζανόν: έξι χρόνια χωρίς αφεντικά (συνέντευξη με τον Αλμπέρτο Εσπάρσα, εργάτη από το κατειλημμένο εργοστάσιο της Ζανόν)
-Μπάουεν: ένα κατειλημμένο ξενοδοχείο στην καρδιά του Μπουένος Άιρες (συνέντευξη με την Έβα Λοσάδα, εργαζόμενη του ξενοδοχείου)
Oαχάκα: Να φύγουν όλοι! Μπορούμε μόνοι μας!
-APPO: Καινούργια σταυροδρόμια (του Γκουστάβο Εστέβα, κοινωνικού ακτιβιστή, μέλους της APPO)
• Ειδήσεις: Μεξικό

Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ
Συνεταιρισμός «ο Σπόρος»: Ένα εγχείρημα αλληλέγγυας οικονομίας

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ
ALBA: Το όραμα της ενωμένης Λατινικής Αμερικής
Περού: η αρχή μιας μακριάς διαδικασίας
Ουρουγουάη: ισοπαλία με γεύση ήττας (του Ραούλ Ζιμπέκι, συγγραφέα και δημοσιογράφου)
Χιλή: ένας άλλος χάρτης (συνέντευξη με την Κονσουέλο Ινφάντε, δημοσιογράφο, μέλος συλλογικοτήτων που αντιστέκονται στην υποβάθμιση των κοινοτήτων από τις μεγάλες εταιρείες)
Βολιβία: ένας άλλος κόσμος που δεν θα γίνει εύκολα εφικτός
• Ειδήσεις: Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Εκουαδόρ, Γουατεμάλα, Χιλή, Αργεντινή

ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΑΠΟΔΑ
Ποδόσφαιρο στους δρόμους
• Πάσκουα Λάμα: για τον χρυσό τα κάνουν όλα!
• Ταξιδεύοντας στο Εκουαδόρ
• Ειδήσεις: Περού, Εκουαδόρ, Σαλβαδόρ

ΟΥΣΤ!!!
Escuela de las Americas: Η μεγάλη (σ)χολή!

ΟΣΑ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ
• Με αφορμή ένα τραγούδι: Η μεγαλύτερη απόδραση στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής
• Μνήμη… τέχνη… ζωή
Κινηματογράφος (δυο απόψεις για την ταινία Bordertown)
-Bordertown, στον δρόμο που χάραξε το Χόλυγουντ
-Bordertown, ευχάριστη έκπληξη από την Berlinale
• Πεζογραφία: Άνα Λίδια Βέγα (Πουέρτο Ρίκο)
• Ποίηση: Χούλιο Κορτάσαρ
Η ιστορία των Μεσοαμερικάνικων πολιτισμών μέσα από τους τοίχους τους
• Σύμβολα και μνήμες: Για την υπόθεση Κρομανιόν στην Αργεντινή

ΑλΑΝΑ, όπως λέμε... ΑΛληλεγγύη, ΑΝτίσταση, Αξιοπρέπεια


Πού θα βρείτε την «Αλάνα»

Σελίδες 64, σχήμα 25*35
Τιμή τεύχους: 3 ευρώ
Τηλ. επικοινωνίας: 210 9589022, 210 7522248
e.alana@gmail.com
Το blog της Αλάνας

Posted by...The Motorcycle boy at 8:21 π.μ. 3 comments  

17 Noέμβρη 1983



Σαν σήμερα πριν 24 χρόνια...

O Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης των Ζαπατίστας γνωστός και σαν EZLN - Ejército Zapatista de Liberación Nacional, ιδρύθηκε την 17η Νοεμβρίου του 1983. Στη ρίζα του βρίσκονται η Θεολογία της Απελευθέρωσης, από την οποία εμπνεύστηκε ένα μεγάλο κομμάτι των μελών του, και η παρακαταθήκη του μεγάλου Επαναστάτη Αιμιλιανό Ζαπάτα, του οποίου οι αγώνες για Γη και Ελευθερία συνεχίζουν να εμπνέουν το λαό του Μεξικού.

Οι Ζαπατίστας θεωρούν ότι είναι οι κληρονόμοι και διεκδικητές, μέχρι τη δικαίωση, όσων απαίτησαν οι επαναστάτες του Ζαπάτα πριν από έναν αιώνα. Είναι εκείνοι που διεκδικούν εκ νέου όσα εκείνος διεκδίκησε, στρεφόμενοι κατά ενός διεφθαρμένου, βαθιά ταξικού κράτους το οποίο καταδικάζει το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού του στη φτώχεια.

Από την ίδρυσή του, το 1983, οπότε και αποτέλεσε φορέα ενότητας μικρότερων κινήσεων, και ως το 1994, το κίνημα των Ζαπατίστας αποτελούσε μια υπόθεση εσωτερική του Μεξικού, στην οποία η διεθνής κοινότητα δεν είχε δώσει καμμία σημασία. Την 1η Ιανουαρίου του 1994, όμως, οι Ζαπατίστας απαίτησαν και κέρδισαν την παγκόσμια προσοχή, κηρύσσοντας τον πόλεμο στο Μεξικανικό κράτος, με την πρώτη Διακήρυξη της Ζούγκλας Λακαντόν, και καταλαμβάνοντας τέσσερις πόλεις στην Τσιάπας, μία από τις φτωχότερες περιοχές του Μεξικού, με μεγάλο πληθυσμιακό ποσοστό ιθαγενών.

Οι πλειονότητα των αρχηγών του κινήματος είναι ιθαγενείς, με μόνη εξαίρεση τον εμπνευσμένο επαναστάτη, εξαίρετο συγγραφέα, χαρισματικό και αφοσιωμένο στο κίνημα, υποδιοικητή Μάρκος, ο οποίος και αποτελεί τη διεθνή "σημαία" των Ζαπατίστας και έχει κερδίσει τον τίτλο του πρώτου "μεταμοντέρνου επαναστάτη" για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησε τα ΜΜΕ και τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του κινήματος.

Η 1η Ιανουαρίου του 1994 είχε επιλεχθεί διότι εκείνη την ημέρα ετίθετο σε εφαρμογή η ΒορειοΑμερικανική Συμφωνία για το Ελεύθερο Εμπόριο, γνωστότερη ως NAFTA (North American Free Trade Agreement), μια συμφωνία που εμμέσως στερούσε και τη γη και την ελευθερία από τον φτωχό αγροτικό πληθυσμό του Μεξικού. Οι Ζαπατίστας προχώρησαν στην ένοπλη εξέγερση, ακριβώς για να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους και, το δυνατόν, να μπορέσουν να διασώσουν τη γη τους από τα αποτελέσματα αυτής της συνθήκης. Η πολιτική τους ήταν πάντα εναντίον της παγκοσμιοποίησης και του νεοφιλελευθερισμού.

Η ένοπλη εξέγερση κράτησε ακριβώς δώδεκα μέρες. Οι Ζαπατίστας άρχισαν κατόπιν διαπραγματεύσεις με την μεξικάνικη κυβέρνηση. Δεν ξαναπήραν τα όπλα. Η Τσιάπας βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς αυτονομίας και το κίνημα των Ζαπατίστας έχει επαρκή διεθνή υποστήριξη ώστε να μη κινδυνεύει άμεσα.

Από το 1994 και μετά, οι περισσότερες κοινότητες της Τσιάπας πέρασαν στα χέρια των Ζαπατίστας και ακολουθούν τα πρότυπα αυτοοργάνωσης του κοινοτισμού. Οι κοινότητες συνεργάζονται μεταξύ τους, έχοντας ισότιμη παρουσία στις κεντρικές αποφάσεις.

(Απόσπασμα από σειρά κειμέων της Ααμπρινής Χ. Θωμά για τις εξεγέρσεις του Νοέμβρη)

Posted by...οι σκιές μιλάν at 1:56 μ.μ. 7 comments  

Bloggers*Republic on Air


Ολα ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο. Το bloggers*republic ήταν μια απλή ιδέα, με αφορμή ένα θέμα που μας απασχόλησε (η ελευθερία στο διαδίκτυο) η οποία κατάφερε να προκαλέσει το ενδιαφέρον ακόμα και του Τύπου, κάτι που μας χαροποίησε ιδίαιτερα. Το ίδιο και οι πολύ καλές συμμετοχές από designers που έδωσαν λίγο από τον ελεύθερο χρόνο τους για να ασχοληθούν και να παρουσιάσουν εικαστικά το θέμα. Αργήσαμε λίγο -λόγω περιορισμένου ελεύθερου χρόνου-, αλλά καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τις συμμετοχές, να τις τυπώσουμε και να οργανώσουμε μερικές εκθέσεις.

Ετσι, φτάσαμε στα πρώτα "εγκαίνια". Από την Πέμπτη 8.11 και μέχρι 26.11, η έκθεση freedom@internet του bloggers*republic θα βρίσκεται στο φρέσκο vinyl microstore (διδότου 34).

~ ~ ~

Για περισσότερα στο blog του Βrass Monkey.

UPDATE: Εικόνες από την έκθεση βρίσκετε εδώ.

Posted by...οι σκιές μιλάν at 2:27 μ.μ. 0 comments