Συνέντευξη του προέδρου της Ινδικής κοινότητας και του διευθυντή της ελληνο-ινδικής εφημερίδας με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στην Ινδία

Αναδημοσιεύση απο http://afroditealsalech.blogspot.com/
____________________________________________________________

Με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στην Ινδία έκρινα σκόπιμο να επικοινωνήσω με τον πρόεδρο της ινδικής κοινότητας της Ελλάδας, τον Ganti Maghar καθώς και με τον διευθυντή της ελληνο-ινδικής εφημερίδας Indo-Greek Times, τον κ. Rao Brenda Swan, τόσο για να εκφράσω κι εγώ με τη σειρά μου τη λύπη μου και τη συμπαράστασή μου, όσο και για να ζητήσω τα σχόλια τους για το ιστολόγιο, τα οποία και παραθέτω:


Α: κ.Ganti Maghar θα ήθελα το σχόλιο σας όσον αφορά τα πρόσφατα γεγονότα στην Ινδία.
Ganti Maghar: Ήταν αναπάντεχο. Δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο. Κανείς δεν το περίμενε.

Α: Έχετε έρθει σε επαφή με ανθρώπους απο τη Βομβάη;
Ganti Maghar: Ναι, φυσικά. Εξάλλου διατηρώ γραφείο της ναυτιλιακής εταιρείας που διευθύνω, της ship company mariners world wide, δίπλα σε ξενοδοχείο που επλήγει.

Α: Είχατε θύματα;
Ganti Maghar: όχι, όχι ευτυχώς. Κάποιες υλικές ζημιές μόνο.

Α: Ο κόσμος στην Ινδία τι λέει:
Ganti Maghar: Ο κόσμος είναι θυμωμένος με την κυβέρνηση. Όπως γνωρίζετε ο Υπουργός Εσωτερικών αναγκάστηκε σε παραίτηση. Βλέπετε, ήξερε οτι επίκειται τρομοκρατικό χτύπημα αλλά δεν έκανε τίποτα. Φυσικά η αντιπολίτευση το εκμεταλλεύεται αυτό.

Α: κ. Ganti Maghar, γιατί έγινε το χτύπημα αυτό;
Ganti Maghar: Κανένας δεν γνωρίζει ακριβώς. Μπορεί οι τρομοκράτες να είναι Πακιστανοί αλλά είμαι απολυτως σίγουρος πως δεν εμπλέκεται η Πακιστανική κυβέρνηση. Πρόκειται για κάποια ανεξάρτητη φονταμενταλιστική ομάδα του Πακιστάν η οποία θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στον νέο πρόεδρο της Αμερικής, τον Barack Obama.

Α: Ναι, υπήρχαν τα σενάρια αυτά. Για ποιο λόγο όμως επέλεξαν να χτυπήσουν την Ινδία; Ποιές οι σχέσεις Ινδίας - ΗΠΑ;
Ganti Maghar: Οι σχέσεις Ινδίας - Αμερικής είναι εξαιρετικά καλές τελευταία. Μάλιστα πριν λίγους μήνες υπεγράφη ενα σύμφωνο σχετικα με την πυρηνική ενέργεια. Προφανώς αυτό έχει ενοχλήσει πολλούς.

Α: Και τώρα; Τι περιμένετε τώρα;
Ganti Maghar: Τίποτα. Δεν πιστεύω πως θα υπάρξει εκ νέου χτύπημα. Η Ινδία είναι δυνατή χώρα. Δεν μπορούν να βλάψουν την οικονομία της. Κοιτάξτε, έχω ναυτιλιακή εταιρεία. Γνωρίζω αρκετά καλά την οικονομία και τις διακρατικές σχέσεις της Ινδίας. Καμία φονταμενταλιστική μουσουλμανική οργάνωση δεν μπορεί να βλάψει την Ινδία.

Α: Το εύχομαι ολόψυχα. Σας ευχαριστώ.
Ganti Maghar: Εγώ σας ευχαριστώ.





Απο την εκδήλωση του Ιδρύματος Ευρωπαϊκών Ερευνών Δ. Τσάτσος σε συνεργασία με την ινδική κοινότητα με θέμα ¨Το ζήτημα των ανέγγιχτων. Η αναζήτηση της κοινωνικής ισότητας"

Απο την εκδήλωση του Ιδρύματος Ευρωπαϊκών Ερευνών Δ. Τσάτσος σε συνεργασία με την ινδική κοινότητα με θέμα ¨Το ζήτημα των ανέγγιχτων. Η αναζήτηση της κοινωνικής ισότητας"

Απο την εκδήλωση του Ιδρύματος Ευρωπαϊκών Ερευνών Δ. Τσάτσος σε συνεργασία με την ινδική κοινότητα με θέμα ¨Το ζήτημα των ανέγγιχτων. Η αναζήτηση της κοινωνικής ισότητας"

Α: κ. Rao Swan, θα ήθελα το σχόλιο σας ως δημοσιογράφος, σχετικά με τα αποτρόπαια γεγονότα στην Ινδία.
Rao Swan: Δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο. Το 1993 τρομοκρατικές οργανώσεις χτύπησαν τη Βομβάη και σκοτώθηκαν 193 άτομα. Το 2005, ομοίως, με θύματα 250 ανθρώπους. Και στις δύο περιπτώσεις ήταν μουσουλμανικές οργανώσεις.

Α: Τίθεται θρησκευτικό ζήτημα στην Ινδία;
Rao Swan: Όχι. Όχι, Είμαι κατηγορηματικός. Στην Ινδία το 12% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι. Μάλιστα πρόκειται για Dalit που έχουν προσχωρήσει στον μουσουλμανισμό.

Α: Για ποιό λόγο; Πείτε μας αν θέλετε λίγα περισσότερα για το ζήτημα των Dalit.
Rao Swan: Στην ινδουιστική ιεραρχία, το σύστημα καστών, η τελευταία κάστα ιεραρχικά είναι οι Dalit, ή αλλιώς "ανέγγιχτοι". Η κάστα αυτή ιστορικά συνδέεται με επαγγέλματα
"μολυσματικά" , όπως ο καθαρισμός τουαλετών με τα χέρια. Σήμερα υπάρχουν 250 εκατομμύρια Dalit. Εγώ είμαι Dalit. Οι Dalit στην Ινδία αποκλείονται απο την κοινωνική ζωή της Ινδίας, δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στους ναούς, να πάνε σχολείο, και κατοικούν σε απομονωμένες περιοχές , σε συγκεκριμένους καταυλισμούς μακριά από πόλεις και χωριά που διαμένουν οι ανώτερες κάστες. Το όνομα "ανέγγιχτοι" προκύπτει από μια συγκεκριμένη πρακτική: τους Dalit οι ανώτερες κάστες δεν επιτρέπεται ούτε να τους αγγίζουν. Για να ξεφύγουν λοιπόν από τη μοίρα των Dalit, αρκετοί καταφεύγουν στην αλλαγή θρησκεύματος. Έτσι εξηγείται το υψηλό νούμερο των μουσουλμάνων στην Ινδία (100 εκ.)

Α: Οι Ινδοί στην Ελλάδα διατηρούν αυτή τη διαστρωμάτωση; Πόσοι απο αυτούς είναι Dalit;
Rao Swan: Στην Ελλάδα υπάρχουν γύρω στους 17 χιλιάδες Ινδοί. Το 60 % αυτών είναι Dalit. Οι ανώτερες κάστες προσπαθούν να διατηρήσουν την ιεράρχιση, αλλά είναι γελοίο. Δουλεύουμε στις ίδιες χαμηλού επιπέδου δουλειές.

Α: Πολύ ενδιαφέροντα και πολύ λυπηρά όλα αυτά. Τα είχατε θίξει και στο παρελθόν στην εκδήλωση που κάνατε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Δ. Τσάτσου. Ελπίζω να κατορθώσετε και φέτος να οργανώσετε μια ακόμα μεγαλύτερη εκδήλωση ώστε να ενημερωθεί η ελληνική κοινή γνώμη.
Rao Swan: Ναι, πέρσι την άνοιξη είχαμε γιορτάσει την επέτειο γέννησης του καθηγητή Ambedkar , ο οποίος ήταν ο πρώτος συντακτικός νομοθέτης της Ινδίας και μάλιστα ανήκε στην κάστα των Dalit. Οι ομιλητές ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ Βενιζέλος, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων του ΟΗΕ, κ. Σισιλιάνος, και άλλες διακεκριμένες προσωπικότητες Ινδών που ζουν στην Αγγλια, στη Γαλλία και στη Πορτογαλία και ασχολούνται ενεργά με το θέμα των Dalit. Ενώ ήρθαν συμπατριώτες μου απο όλα τα μέρη της Ελλάδας. Ήταν η πρώτη φορά που οργανώσαμε κάτι τέτοιο. Ελπίζω να τα καταφέρουμε και φέτος.


Rao Swan

Α. Το εύχομαι. Ας επιστρέψουμε όμως τώρα στο τρομοκρατικό χτύπημα της Ινδίας. Ποιοί κρύβονται κατά τη γνώμη σας πίσω απο αυτή την ενέργεια;
Rao Swan: Ομάδες των Ταλιμπάν που εδρεύουν στο Πακιστάν.

Α: Δηλαδή το Πακιστάν;
Rao Swan: Όχι επίσημα. Το ίδιο το κράτος του Πακιστάν είναι συχνά θύματα αυτών. Πρόκειται για αυτόνομες οργανώσεις που ίσως βέβαια να έχουν δεσμούς με μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν. Πιστεύω πως είναι οι ίδιες ομάδες που ωθούνται απο τις μυστικές υπηρεσίες στο να δημιουργούν προβλήματα στο Κασμίρ.

Α: Ενδεχομένως δηλαδή να εμπλέκεται η κυβέρνηση του Πακιστάν;
Rao Swan: Όχι επίσημα. Κοιτάξτε, η Ινδία πριν 6 μήνες προέβει σε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ βάσει της οποίας μπορεί να παράγει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς. Την ίδια συμφωνία προσπάθησε να κάνει και το Πακιστάν. Δεν τα κατάφερε όμως. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε, δυσαρέστησε το Πακιστάν.

Α: Οπότε τίθεται θέμα με το Πακιστάν.
Rao Swan: Δεν ξέρω. Το μόνο που ξέρω είναι πως με τους Πακιστανούς μιλάμε και είναι το ίδιο θυμωμένοι και στεναχωρημένοι με αυτό που έγινε. Κάποιες ομάδες αμόρφωτων ανθρώπων μη γνωρίζοντας άλλους τρόπους καταφεύγουν στη βία. Διαφορετικά θα ακολουθούσαν το δρόμο της ειρήνης. Η Ινδία πάντα ακολουθούσε μετριοπαθή στάση και δεν προκαλούσε. Οι Ινδοί είναι ανεκτικοί άνθρωποι, όμως μέχρι πιο σημείο; Έως πότε θα ανέχονται;

Α: Σας ευχαριστώ πολυ.
Rao Swan: Εγώ σας ευχαριστώ.

Posted by...Afrodite Al Salech at 11:01 μ.μ.  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου