Άνθρωποι από καλαμπόκι

«Όταν ο κόσμος κοιμόταν και δεν ήθελε να ξυπνήσει, οι μεγάλοι θεοί έκαναν την συνέλευσή τους για να αποφασίσουν για τις δουλειές κι έτσι συμφώνησαν να φτιάξουν τον κόσμο και να φτιάξουν τους άντρες και τις γυναίκες. Και ήρθε στη σκέψη των περισσότερων από τους θεούς να φτιάξουν τον κόσμο και τους ανθρώπους και σκέφτηκαν να τους φτιάξουν και να είναι πολύ όμορφοι και να αντέχουν πολύ στο χρόνο και έτσι έφτιαξαν τους πρώτους ανθρώπους από χρυσάφι κι έμειναν ευχαριστημένοι οι θεοί γιατί οι άνθρωποι που έφτιαξαν ήταν λαμπεροί και δυνατοί. Αλλά τότε οι θεοί κατάλαβαν ότι οι άνθρωποι από χρυσάφι δεν κουνιόντουσαν, έστεκαν πάντα χωρίς να περπατούν ή να δουλεύουν, γιατί ήταν πολύ βαριοί.

Κι έτσι συγκεντρώθηκε η κοινότητα των θεών για να βγάλει απόφαση πως θα λύσουν αυτό το πρόβλημα κι έτσι βγάλαν απόφαση να κάνουν κι άλλους ανθρώπους και τους έκαναν από ξύλο κι αυτοί οι άνθρωποι είχαν το χρώμα του ξύλου και δούλευαν πολύ και πολύ περπατούσαν κι οι θεοί ήταν πάλι ευχαριστημένοι γιατί ο άνθρωπος πια δούλευε και περπατούσε κι ήταν πια έτοιμοι να πάνε να το γιορτάσουν, όταν κατάλαβαν πως οι άνθρωποι από χρυσάφι ανάγκαζαν τους ανθρώπους από ξύλο να τους φορτώνονται στη πλάτη και να δουλεύουν γι’ αυτούς.

Κι έτσι οι θεοί είδαν ότι ήταν λάθος αυτό που έκαναν και έτσι κάθισαν να συμφωνήσουν για να δουν πως θα διορθώσουν την κατάσταση κι έτσι πήραν απόφαση να φτιάξουν ανθρώπους από καλαμπόκι, τους ανθρώπους τους καλούς, τους άντρες και τις γυναίκες τους αληθινούς, και πήγαν να κοιμηθούν κι έμειναν οι άνθρωποι από καλαμπόκι, οι άντρες κι οι γυναίκες οι αληθινοί, να δουν πώς να διορθώσουν τα πράγματα γιατί οι θεοί πήγαν για ύπνο.

Κι οι άνθρωποι από καλαμπόκι μίλησαν την γλώσσα την αληθινή για να βγάλουν απόφαση μεταξύ τους και φύγαν για τα βουνά για να δουν πώς να φτιάξουν έναν καλό δρόμο για όλους τους ανθρώπους».

Μου διηγήθηκε ο γερο-Αντόνιο πως οι άνθρωποι από χρυσάφι ήταν οι πλούσιοι, με το λευκό το δέρμα, κι ότι οι άνθρωποι από ξύλο ήταν οι φτωχοί, με το σκούρο δέρμα, που δουλεύαν για τους πλούσιους και πάντα τους φορτώνονταν κι ότι οι άνθρωποι από χρυσάφι κι οι άνθρωπο από ξύλο περιμένουν την άφιξη των ανθρώπων από καλαμπόκι, οι πρώτοι με φόβο κι οι δεύτεροι μ’ ελπίδα. Ρώτησα το γερο-Αντόνιο τι χρώμα ήταν το δέρμα των ανθρώπων από καλαμπόκι και μου ‘δειξε διάφορους τύπους καλαμποκιού, με διάφορα χρώματα, και μου ‘πε πως ήταν από όλα τα δέρματα, αλλά κανείς δεν ήξερε καλά, γιατί οι άντρες από καλαμπόκι, οι άντρες κι οι γυναίκες οι αληθινοί, δεν είχαν πρόσωπο…

Απόσπασμα από το βιβλίο Ιστορίες του γερο-Αντόνιο, του Subcomandante Insurgente Marcos, εκδόσεις ΡΟΕΣ, Αθήνα 2003 (σε μετάφραση Γιώργου Καρατζά)


Posted by...Unknown at 9:39 π.μ.  

15 comments:

Erwtas Stomaxhs είπε... 6/8/06, 2:36 μ.μ.  

Δεν έχω λόγια!

Unknown είπε... 6/8/06, 2:54 μ.μ.  

Το ίδιο είπα και εγώ όταν διάβασα την ιστορία.
Και επειδή όλο αυτό μας λέει, ξεκινήσαμε αυτό το blog.

homelessMontresor είπε... 6/8/06, 5:09 μ.μ.  

Πάρα πολύ όμορφη ιστορία, τώρα κατάλαβα και τον τίτλο του banner.

The Motorcycle boy είπε... 6/8/06, 5:48 μ.μ.  

Αυτές τις ιστορίες του γερο-Αντόνιο τις έφτιαξε ο Μάρκος για να επικοινωνεί πιό εύκολα με τους ινδιάνους της Τσιάπας. Βρε το βιβλίο και θα καταλάβεις. Σίγουρα θα σου λυθούν πολλές απορίες (και δεν θα χρειάζεται να μου παραγγέλνεις ποστ.

mario είπε... 6/8/06, 6:52 μ.μ.  

πάρα πολύ όμορφο.
πάντως Mboy δεν είναι άσχημη ιδέα να έγραφες κάτι τις ε?
καλά να είστε

The Motorcycle boy είπε... 6/8/06, 7:19 μ.μ.  

Τι να γράψω παιδί μου; Αυτοί τα έχουν πει όλα. Αντιγράφω μια ομιλία του Μάρκος για να δεις τι γίνεται εκεί πέρα.
Υ.Γ.: Ακόμα εδώ είσαι; Διακοπές γρήγορα!

ZissisPap είπε... 7/8/06, 11:36 π.μ.  

Καλημέρα σας...

Ωραία όλα αυτά...
Βρήκα βιβλίο να πάρω μαζί μου :)

homelessMontresor είπε... 7/8/06, 12:24 μ.μ.  

Καλά αντί να παραγγείλω ποστ θα παραγγείλω βιβλίο... από το βιβλιοπωλείο μην σε πιάνει κρύος ιδρώτας καλέ!

The Motorcycle boy είπε... 7/8/06, 1:28 μ.μ.  

sigmund πάλι διακοπές φεύγεις ρε ρεμάλι; Δηλαδή, για να καταλάβω, θα στρώσεις ποτέ τον κώλο σου στην Αθήνα; Και μετά τα βάζουνε με τους δημόσιους υπαλλήλους!
motressor εντάξει ρε -δεν θα σου το έδινα έτσι κι αλλιώς. Φτηνό είναι να το αγοράσεις.
Πάντως, επειδή το συγκεκριμένο blog βασίζεται στο "όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα", αν σας αρέσει στείλτε mail για να φαίνεστε στους κοντριμπιούτορες.

ZissisPap είπε... 7/8/06, 2:45 μ.μ.  

Θα με ματιάξεις ρε ζηλιάρη...
Είπα εγώ τίποτα όταν αλώνιζες στην Κούβα...
Είπα εγώ τίποτα όταν έφυγες την προηγούμενη εβδομάδα...

Μπορεί και να είπα :)

The Motorcycle boy είπε... 7/8/06, 2:58 μ.μ.  

Αμ το έκλεισες και καθόλου; Είπες, είπες! Τέλος πάντων -να ξαναπεράσεις ξανακαλά και να περνάς να μας βλέπεις τις λίγες εκείνες μέρες του μήνα που περνάς από τη δουλειά για να πάρεις τον μισθό σου.

Εύη Λαμπροπούλου είπε... 19/3/07, 2:50 π.μ.  

YPARXEI KAI TO VIVLIO, O ANTHROPOS KALAMPOKI, TOY DHMHTRH SOTAKH, EKD KEDROS. DHMOFILEIS OI KALABOKANTHROPOI

astrodomime είπε... 22/9/08, 11:01 μ.μ.  

apla teleio! den exw logia...

Indiana είπε... 24/4/09, 1:49 μ.μ.  

Μόνο θαυμαστικά ταιριάζουν. !!!!!!!

tiflopodikas είπε... 26/8/09, 10:42 π.μ.  

apo tis pio omorfes k esiodokses istories p exw diavasei....

Δημοσίευση σχολίου