Γιατί ανοίγει νέο blog;

Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα της mmg. Είμασταν στον γνωστό «καπετάν Μιχάλη», είχαμε πιεί όλα τα γνωστά (και μερικά άγνωστα) καραφάκια –γι’ αυτό της ήρθε η ιδέα άλλωστε. Καθότι, ως γνωστόν, η mmg ξεμέθυστη ασχολείται με οικονομικά εγκλήματα –φονεύει φράγκα συγκεκριμένα.

Τέλος πάντων, η mmg έριξε την πρόταση –να κόψουμε μια έξοδο σε ταβέρνα, ρε παιδί μου -και τα χρήματα που θα ξοδεύαμε, να τα δώσουμε για έναν καλό σκοπό. Σε τίποτα ανθρώπους που τα χρειάζονται περισσότερο –ξέρεις τώρα πως πάει, ασήμαντο ποσό για μας, σημαντικό γι’ αυτούς.

Συμφωνήσαμε με την ιδέα, όλοι οι μεθυσμένοι παρευρισκόμενοι –απλά είχα μια αντίρρηση. Δεν ήθελα να πάνε τα χρήματα στις γνωστές και καταξιωμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις (Γιατροί χωρίς σύνορα, Unisef κ.λ.π.). Δεν εμπιστεύομαι και πολύ τους οργανωμένους –έχω κακή εμπειρία. Πρότεινα λοιπόν να ψάξουμε μήπως μπορούμε να δώσουμε κάποια χρήματα για την Chiapas. Γιατί, όσο να πεις, στις περιοχές του κόσμου που υπάρχει ανάγκη –τρέχουν οι διεθνείς οργανισμοί. Αλλά τους zapatistas τους έχουν γενικώς στην απέξω –δηλαδή, είναι ακόμα ζωντανοί και ενεργοί. Έτσι ξεκίνησα να ψάχνω για επαφή.

Βρήκα τα πάντα. Καλόγριες που θέλουν χρήματα για τους ζαπατίστας, κλόουν που αναλαμβάνουν αποστολές στην Τσιάπας –μόνο τη μαγική λέξη donation, στην επίσημη ιστοσελίδα του EZLN (του κινήματος των ζαπατίστας) δεν βρήκα. Μέχρι που έστειλα ένα mail απελπισίας στην «Καμπάνια: Ένα σχολείο για την Τσιάπας». Να είναι καλά οι άνθρωποι, μου απάντησαν και ήρθα σε επαφή μαζί τους. Έμαθα λοιπόν τα εξής:

  • Η συγκεκριμένη Καμπάνια έχει ήδη φτιάξει ένα σχολείο (όπου εκπαιδεύονται δάσκαλοι) στην Τσιάπας. Όταν λέμε σχολείο, εννοούμε αίθουσες, κοιτώνες, εστιατόριο –μέχρι και γήπεδο μπάσκετ. Αυτό το πρόγραμμα τους στοίχησε γύρω στα 60.000.000 παλιές, καλές, δραχμές. Το σχολείο λειτουργεί –αλλά, λόγω ζούγκλας, το τρώνε τα σκουλήκια –είναι όλο ξύλινο βλέπεις. ‘Αρα, τους μένει να κάνουν κάποιο βάψιμο συν πετρελαίωμα για να το σώσουν.
  • Ξεκινάνε πλέον το επόμενο πρόγραμμα που αφορά την κατασκευή ενός νοσοκομείου. Όταν λένε νοσοκομείο εννοούν, εκτός από τα βασικά, μια φαρμακαποθήκη, ένα εργαστήριο κατασκευής φαρμάκων από βότανα (από τους ίδιους τους ινδιάνους) και ένα φορτηγό που, εκτός των άλλων, θα μεταφέρει φάρμακα στα χωριά –όπου υπάρχει ανάγκη. Αυτό το πρόγραμμα θα κοστίσει γύρω στα 70.000 ευρώ και έχουν ήδη μαζέψει καμιά δεκαπενταριά χιλιάρικα.
  • Εκτός από τα μέλη της Καμπάνιας, έχει γίνει και ένας συνεταιρισμός με τους ινδιάνους της Τσιάπας και άλλες αυτονομιστικές κοινότητες της Λατινικής Αμερικής (αλλά και της Ινδίας). Ο συνεταιρισμός αυτός φέρνει στην Ελλάδα βιολογικά προϊόντα. Καφέ, ζάχαρη, μάτε, τσάι, σοκολάτα, κακάο –τέτοια πράγματα. Και τα πουλάει σε ένα μαγαζί στην Σπύρου Τρικούπη 21 –το μαγαζί λέγεται ΣΠΟΡΟΣ. Το ώφελος από αυτή την κίνηση είναι πως ο συνεταιρισμός αγοράζει από τις αυτονομιστικές κοινότητες σε τιμές ψηλότερες από αυτές που κυκλοφορούν στις χώρες τους. Αλλά, για την Ελλάδα –οι τιμές αυτές είναι χαμηλές και επειδή δεν βγάζουν κέρδος, πουλάνε φτηνά τα προϊόντα.
  • Η Καμπάνια δεν θέλει χρήματα από εμάς, σε αυτό το στάδιο. Θέλει κυρίως επαφή, γνωριμία και συμμετοχή. Τα έσοδα της Καμπάνιας προέρχονται από παζάρια που διοργανώνουν, από συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις κ.λ.π. Μου είπαν για παράδειγμα, πως, από τα έσοδα μιας συναυλίας του Θ. Παπακωνσταντίνου και του Σ. Μάλαμα στο θέτρο Βράχων έβγαλαν το μισό σχολείο.

Αν συμμετέχουμε στα παζάρια τους, δίνοντας παλιά βιβλία, cd, dvd, διακοσμητικά που δεν μας αρέσουν –ή και απλά περνώντας από τους χώρους για να γνωρίσουμε τους ανθρώπους, θα έχουμε κάνει κάτι.

Αν πηγαίνουμε στις συναυλίες τους, θα έχουμε κάνει κάτι.

Αν τους δώσουμε μια αίθουσα για να κάνουν μια συναυλία ή μια έκθεση φωτογραφίας, θα έχουμε κάνει κάτι.

Αν σκεφτούμε κάτι άλλο, θα έχουμε κάνει κάτι.

Αν τους γνωρίσουμε, θα έχουμε κάνει κάτι.

Θέλουμε να τους βοηθήσουμε, όπως μπορούμε. Γι΄αυτό ξεκινήσαμε το συγκεκριμένο blog. Για να υπάρχει ενημέρωση σχετικά με τις εκδηλώσεις –επαφή γενικότερα.

Είμαστε πια, πολλοί οι γνωστοί εδώ μέσα. Και κάθε μέρα γινόμαστε περισσότεροι. Γι’ αυτό λοιπόν σκεφτήκαμε τα εξής:

  1. Να ακούσουμε τις δικές σας απόψεις μέσα από αυτό το blog.
  2. Να το βγάλουμε banner και, όσοι θέλετε, να το αντιγράψετε στα δικά σας blogs –το banner έτσι;
  3. Να ενημερώνουμε με ποστ, από εδώ, για τις εκδηλώσεις της Καμπάνιας και για άλλα σχετικά νέα.

Βοηθήστε να γίνει γνωστή η Καμπάνια:

  • Στείλτε mail για να γίνετε κι εσείς contributors σε αυτό το blog. Είναι ένας τρόπος να δείξετε πως υποστηρίζετε την Καμπάνια. Κι αν θέλετε, μπορείτε να γράψετε και τις απόψεις σας. Όσο περισσότεροι (άνθρωποι) και περισσότερες (απόψεις), τόσο το καλύτερο.
  • Αντιγράψτε το banner στα δικά σας blogs. Ο κώδικας είναι: <a href="http://nadaparanosotros.blogspot.com"><img style="CURSOR: hand" alt="Άνθρωποι από Καλαμπόκι" src="http://static.flickr.com/85/207096868_ac21a86b57_o.jpg" border="0"></a> Τον αντιγράφετε σε κάποιο σημείο του template σας και βοηθάτε να γίνει γνωστή η προσπάθεια αυτών των ανθρώπων. Απλό δεν είναι;

Ας το παλέψουμε, όσο μπορούμε, σε τελική ανάλυση. Ίσως και να αξίζει τον κόπο. Γιατί, όπως λέει κι ο υποδιοικητής Μάρκος «Εμείς είμαστε εσείς».

Posted by...The Motorcycle boy at 10:42 π.μ.  

13 comments:

Erwtas Stomaxhs είπε... 5/8/06, 3:02 μ.μ.  

Μπράβο παιδιά!
Πολύ καλή ιδέα!

Unknown είπε... 5/8/06, 3:22 μ.μ.  

Αν σου αρέσει, μπορείς να συμμετέχεις.
Αυτός είναι άλλωστε ο σκοπός αυτού του blog :)

mario είπε... 5/8/06, 3:59 μ.μ.  

θέλω να κάνω κάτι..
όμως
δεν ξέρω τι ακριβώς πρέπει να κάνω, όπως επίσης δεν ξέρω πως να βάλω το banner στο blog μου..
βοήθεια boys και όλα θα γίνουν
την καλησπέρα μου

unapatatras είπε... 5/8/06, 4:06 μ.μ.  

εύγε παιδάκια!
καλή αρχή!
θα στείλω το λινκ και στο abanico να το διαδώσουν μόλις αρχίσουν πάλι τα μαθήματα.
φιλιά

The Motorcycle boy είπε... 5/8/06, 4:34 μ.μ.  

mario, στείλε μας ένα mail για να σου στείλουμε οδηγίες, είναι εξαιρετικά απλό να το βάλεις.

patra, ευχαριστούμε και περιμένουμε.

Όποιος θέλει μπορεί να συμμετέχει στο blog γράφοντας. Αλλιώς θέλουμε να το διαβάζετε και να σχολιάζετε.
Για οποιαδήποτε ιδέα ενημερώστε.

ΥΓ patra πιθανόν να χρειαστούμε τα ισπανικά σου

unapatatras είπε... 5/8/06, 7:24 μ.μ.  

στη διάθεσή σας, το ξέρετε!
(και δασκάλους θα σας βρούμε να μάθετε σπανιόλικα μέχρι την επόμενη βόλτα κατά κει μεριά :-)

Ανώνυμος είπε... 6/9/06, 3:32 π.μ.  

Συγχαρητήρια για το blog.
Για την κατάσταση στο Μεξικό τους τελευταίους μήνες συνολικά αλλά και για την αύξηση της καταστολής στις περιοχές των Ζαπατίστας, έχει ενδιαφέρον η συγκεντρωτική πληροφόρηση στο ανεξάρτητο ελληνικό ιντιμίντια, http://athens.indymedia.org/topics.php3?lang=el&topic=6&n_lang=0

Ανώνυμος είπε... 11/9/06, 8:51 μ.μ.  

Συγνώμη γι την άγνοια. Έλειπα. Περι τίνος πρόκειται;O σκοπός; Kάποιος να μου πει;

Unknown είπε... 13/9/06, 12:31 μ.μ.  

Καλώς ήρθες descamisados! Πρόκειται για ένα blog, με σκοπό την υποστήριξη της προσπάθειας της www.escuelazapatista.gr καθώς και ενημέρωση όλων για τις εκδηλώσεις του. Νομίζω ότι τα υπόλοιπα εξηγούνται στο post :)
Για παραπάνω πληροφορίες στείλε μας mail.

numb είπε... 19/9/06, 5:21 μ.μ.  

Τώρα το είδα!!!Εξαιρετική ιδέα, εννοείται. Έχω απορίες αλλά θα ρωτήσω τον ervtaspernaeiaptostomaxi

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΒΟΥΝΟΥ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ είπε... 13/7/07, 6:46 μ.μ.  

Δεν ξέρω πως μπαίνει αυτό το banner στο blog μου το έβαλα όμως στη σελίδα μου.
Αν μπορείτε στείλτε μου ένα email για τον τρόπο που μπάινει το banner.

Ανώνυμος είπε... 29/7/07, 8:26 μ.μ.  

O,ti kalytero exw dei ton teleytaio kairo! Keep up the good work guys kai o,ti boitheia thelete edw eimai egw :)))

Ανώνυμος είπε... 3/8/10, 3:08 π.μ.  

Γεια σας παιδια.Γινεται να εγγραφω καπου ωστε να βοηθησω και εγω και να ενημερωνωμαι?

Δημοσίευση σχολίου