ΕΠΙΣΤΟΛΗ MARCOS ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΗΣ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑΣ

Προς την Επιτροπή Σεξουαλικής Διαφορετικότητας.
Προς την κοινότητα λεσβιών, ομοφυλόφιλων, τρανσεξουαλικών και αμφιφυλόφιλων:
Είμαστε ευγνώμονες που μας δώσατε την ευκαιρία να πούμε δυο λόγια σήμερα, στην 21η Πορεία Ομοφυλόφιλης Περηφάνιας στο Μεξικό.
Δεχτείτε τους χαιρετισμούς των ζαπατίστας αυτή την ημέρα αγώνα για αξιοπρέπεια και για αποδοχή της διαφορετικότητας.
Για πολύ καιρό, οι ομοφυλόφιλοι ήταν αναγκασμένοι να ζουν και να πεθαίνουν κρύβοντας τη διαφορετικότητά τους, υπομένοντας σιωπηλά διωγμούς, περιφρόνηση, εξευτελισμούς, εκβιασμούς, προσβολές, βία και δολοφονίες.
Οι διαφορετικοί έπρεπε να υπομένουν τη μείωση της ανθρώπινης φύσης τους μόνο και μόνο επειδή αυτή δε συμφωνεί με μια ανύπαρκτη σεξουαλική νόρμα, και μετατρέπονταν σε λάβαρο της μη ανοχής και του διαχωρισμού.
Τα θύματα σε κάθε κοινωνικό επίπεδο, αντικείμενα χλευασμού, προσβολών και θανάτου, οι άνθρωποι διαφορετικών σεξουαλικών προτιμήσεων παρέμεναν σιωπηλοί μπροστά σε μια από τις αρχαιότερες αδικίες της ιστορίας.
Όχι πια.
Από κάθε κοινωνικό τομέα, από κάθε γωνιά της χώρας, από κάθε χώρο εργασίας, από μελέτες, από μάχες, από τη ζωή: μια ανθρώπινη απαίτηση υψώνεται: σεβασμός και αναγνώριση στα δικαιώματα των λεσβιών, των ομοφυλοφίλων, των τρανσεξουαλικών και των αμφιφυλόφιλων.
Στη σημερινή ημέρα για την αναγνώριση της σεξουαλικής διαφορετικότητας σε ορατή μορφή, συμμετέχουν εκείνοι που κουράστηκαν να κρύβουν τη φύση τους και έχουν κουράγιο και αγωνιστικό πνεύμα στις καρδιές και στα μάτια τους.
Τίποτα δε χρειάζεται να μένει κρυφό. Ούτε η σεξουαλική προτίμηση, ούτε η οργή για την ανικανότητα μιας κυβέρνησης και για έναν κλάδο της κοινωνίας που πιστεύει πως οτιδήποτε δεν του μοιάζει είναι αφύσικο και χυδαίο.
Έχουν οι ομοφυλόφιλοι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπονται;
Ας ντρέπονται όσοι κλέβουν και σκοτώνουν ατιμώρητοι: η κυβέρνηση!
Ας ντρέπονται αυτοί που διώκουν τους διαφορετικούς!
Δεν συμμετέχουν όμως στο σημερινό αγώνα μόνο όσοι είναι σωματικά παρόντες και η φωνή τους ακούγεται. Πολλοί πρέπει να παραμείνουν κρυμμένοι, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως αρνούνται ένα δικαίωμα που ανήκει σε κάθε άνθρωπο: το δικαίωμα του σεβασμού της αξιοπρέπειάς τους, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός τους, τη γλώσσα τους, το εισόδημά τους, την κουλτούρα τους, τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, την πολιτική τους ιδεολογία, το βάρος τους, τη σεξουαλική τους προτίμηση.
Για όσους είναι παρόντες σ’ αυτή την κινητοποίηση, σας θαυμάζουμε για το κουράγιο και την τόλμη σας να είστε εκεί και να ακούγεται η φωνή σας, για το περήφανο, αξιοπρεπές και δίκαιο 'Ya Basta!' σας.
Τις καλύτερες ευχές μας για την οργανωμένη σας ύπαρξη.
Στηρίζουμε τον αγώνα και τα αιτήματά σας.
Για όσους είναι εδώ, χωρίς φυσική παρουσία, τις καλύτερες ευχές μας με την ελπίδα πως κάποια μέρα θα μπορείτε να είστε εδώ, χωρίς πόνο, χωρίς ντροπή, χωρίς φόβο.
Εμείς οι ζαπατίστας, άντρες, γυναίκες, και άλλοι, πάντα ζαπατίστας, χαιρετίζουμε την ομοφυλόφιλη αξιοπρέπεια.
Μακροζωία στο αγωνιστικό σας πνεύμα και σε ένα καλύτερο αύριο, ένα αύριο δίκαιο κι ανθρώπινο, για όλους όσοι είναι διαφορετικοί.
Ορίστε λοιπόν. Salud και μακάρι μια μέρα να μην υπάρχει ούτε μια γωνιά σιωπής για να κρύβονται οι άνθρωποι.
Από τα βουνά του νοτιοανατολικού Μεξικού.
Subcomandante insurgente Marcos.
Μεξικό, Ιούνιος 1999.

Posted by...divine mitsakos at 2:06 μ.μ.  

10 comments:

The Motorcycle boy είπε... 14/9/06, 3:19 μ.μ.  

Πολύ καλό κείμενο, αν σκεφτείς πως οι Ζαπατίστας είχαν να αντιμετωπίσουν ένα σωρό προκαταλήψεις στις περιοχές τους -όπου ακόμα και ο ρόλος της γυναίκας ήταν υποβαθμισμένος. Αλλά τελικά φαίνεται, πως η επιτυχία μιας επανάστασης εξαρτάται από το πόσο καταφέρνει να αλλάξει τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτή.
Υ.Γ.: Εισβολή κάνατε σήμερα οι Μεταφραγμένοι στο Καλαμπόκι! Πάντα τέτοια ρε!

zouri1 είπε... 14/9/06, 3:28 μ.μ.  

αυτο στειλτο και στα Ελληνικα κομματα,που ουτε καν πιανονται με αυτο το θεμα.(εξαιρεση ο Συν.,αλλα και αυτος κρυβεται

divine mitsakos είπε... 14/9/06, 4:07 μ.μ.  

δίκιο έχεις zouri, πρέπει να το δουν τα Ελληνικά κόμματα, η ΝΔ που μασάει την καραμέλα "η κοινωνία δεν είναι έτοιμη", το ΠΑΣΟΚ που καταθέτει (αν τελικά το καταθέσει) ψήφισμα μια κι έρχονται εκλογές, το ΚΚΕ που ΑΡΝΕΙΤΑΙ και να ασχοληθεί με το θέμα (τα άλλα κόμματα, έστω για τα μάτια, ένα σχόλιο ή έναν εκπρόσωπο έστειλαν στο pride, οι του ΚΚΕ, παρέπεμπαν από γραφείο τύπου σε γραμματέα με καμία κατάληξη)...
μόνη εξαίρεση πράγματι ο Συνασπισμός, που μέχρι τον υποψήφιο Δήμαρχό του έστειλε στην πορεία και ήταν και το πρώτο κόμμα που έκανε ερώτηση στη Βουλή για το θέμα
(αλλά ξέφυγα, ίσως να πρέπει να μπει ένα ποστ για τη στάση των κομμάτων στο ΚΟΥΣΟΥΡΙ, όχι εδώ)
καλημέρα σας

The Motorcycle boy είπε... 14/9/06, 4:31 μ.μ.  

Κι εδώ μπορεί να μπει. Ο αγώνας των ζαπατίστας δεν έχει σκοπό να βελτιώσει την κατάστασή τους στο Μεξικό. Όπως λένε και στη Διακήρυξη, σκοπεύουν να βοηθήσουν για να αλλάξει ο κόσμος. Και η αδιαφορία των κομμάτων είναι ίδια παντού.

homelessMontresor είπε... 14/9/06, 4:45 μ.μ.  

Κάθε μέρα θαυμάζω όλο και περισσότερο αυτούς τους ανθρώπους!

divine mitsakos είπε... 14/9/06, 5:47 μ.μ.  

παρόλα αυτά, όπως είχα πει κάποτε και στον erva, με κίνδυνο να παρεξηγηθώ, επειδή αυτό το μπλογκ έχει πολύ συγκεκριμένο θέμα, θα ήθελα να ποστάρω θέματα με πιο άμεση σύνδεση με το θέμα του
με αφορμή πράγματα που λέγονται εδώ (όπως το σχόλιο του zouri) μπορούμε να ποστάρουμε στα άλλα μπλογκ που έχουν γενικότερη "ύλη"
(γνώμη)

zouri1 είπε... 14/9/06, 8:08 μ.μ.  

νομιζω οτι το ποστ που εβαλες εδω,ανεβαζει το επιπεδο της συζητησης και του προβληματισμου,και σε αυτο το blog.
Για τα αλλα με περισσοτερη αναλυση στο σχολιο μου,συμφωνω με αυτα που λες.
Θα πρεπει ισως καποια στιγμη ,στο κουσουρι να γραφτει η σταση των ελληνικων κομματων.

roidis είπε... 15/9/06, 11:48 μ.μ.  

πολύ καλό άρθρο και τοποθέτηση. μου κάνει εντύπωση πως με τα τόσα προβλήματά τους...

και μάλιστα το '99!

να ένα Ποστ.

divine mitsakos είπε... 20/9/06, 4:10 μ.μ.  

αν δεις κι ένα σχετικό μου ποστ στο κουσούρι, έλεγα το ίδιο, ακόμα και τα σχόλια που υποτίθεται είναι αστεία (και μπορεί όντως να μην έχουν από κάποιους κακή πρόθεση) αν μειώνονταν, θα σήμαινε πως αρχίζει λίγο να γίνεται συνείδηση πως οι άνθρωποι είναι άνθρωποι και η διαφορετικότητα αναγκαία και αξιοσέβαστη
χαίρομαι που σκέφτεσαι έτσι

alximist είπε... 2/10/06, 7:33 π.μ.  

Poly entypwsiako keimeno...

Δημοσίευση σχολίου