Trail of Tears



Ανέκαθεν, αυτό που με εξιτάριζε με την νοοτροπία της Λατινικής Αμερικής ήταν ότι δια μέσου της Ιστορίας μπορούσες καθαρά να συναντήσεις παντού και πάντα το πνεύμα του Επαναστάτη μέσα σε αυτούς τους λαούς. Σε καμία περίπτωση δεν καταδέχθηκαν να φιλήσουν το χέρι του Δυνάστη τους. Από τα αρχαία χρόνια οι φυλές όλης της Λατινικής Αμερικής πολέμησαν ενάντια σε κάθε εξωγενή και αυτοπρόσκλητο τύρρανο που επιχείρησε να επιβάλει την «αλήθεια του» απέναντι στην ντόπια κοσμοθεωρία και ιδεώδη που είχαν οι ίδιοι για το σύμπαν αλλά και για την πραγματικότητα που είχαν επιλέξει να βιώνουν ως τότε.

• Ισπανοί
• Πορτογάλοι
• Γάλλοι
• Άγγλοι
• Αμερικάνοι

…έπραξαν τεράστιες και ανυπολόγιστες γενοκτονίες σε δεκάδες λατινοαμερικάνικα Ινδιάνικα φύλα.

Ωστόσο, οι Ινδιάνικες κοινωνίες παρουσίασαν από τους αρχαίους ως τους μοντέρνους καιρούς δεκάδες ενδεικτικά παραδείγματα για το πνεύμα του Επαναστάτη που κατοικοεδρεύει μέσα τους. Οι Ινδιάνοι αν και γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πως η επιλογή τους να βαδίσουν το Μονοπάτι του Πολέμου, θα τους κάνει να ντρέπονται να κοιτάξουν τον Μεγάλο Πνεύμα για τις πράξεις Βίας που έπραξαν, ξέρουν κιόλας πως είναι το μοναδικό και έσχατο μέσον για να αμυνθούν απέναντι στην Βία που τους ασκείται αιώνες τώρα.

Το παράδειγμα της Λατινικής Αμερικής δεν πρόκειται να το συναντήσετε πουθενά αλλού στον κόσμο και αυτό γιατί ο αγώνας των Ινδιάνων ήταν και είναι πρωτόγνωρος από όλες τις απόψεις. Οι Ινδιάνοι δεν είχαν απλά να τα βάλουν με έναν εισβολέα στην χώρα τους αλλά με ένα πραγματικά εξωγήινο πλάσμα που κάνοντας κατάβαση στην ήπειρο τους κουβαλούσε η θωριά και η συμπεριφορά του πράγματα που εκείνοι δεν μπορούσαν καν να εξηγήσουν. Τα πάντα που αφορούσαν τους Κόσμους τους ήταν διαφορετικά. Ήταν σαν δυο πλάσματα που αντίκριζαν το ένα το άλλο για πρώτη φορά. Το ένα πίστεψε πως έβλεπε το Θεό και το άλλο το Διάβολο. Στην συνέχεια βέβαια αποδείχθηκε το αντίθετο.

• Ρουχισμό
• Οπλισμό
• Κοσμήματα
• Αντικείμενα
• Ήθη & έθιμα
• Θρησκεία
• Αξίες
• Συνήθειες
• Σχέσεις των φύλων
• Κοινωνίες
• Νόμους
• Πραγματικότητες
• Κοινωνική δομή & ιεραρχία
• άποψη για το πώς αντιλαμβάνονται τον Κόσμο

…μα το χειρότερο όλων, ήταν η διαφορετικότητα τους στο τι εστί Χρήμα. Δεν ήταν ότι είχαν διαφορετικό νόμισμα. Η πηγή του κακού ήταν πως οι Ινδιάνοι δεν είχαν καν ιδέα για το τι είναι το Χρήμα σαν οικονομικό μέσο αλλά και σαν μέσο συναλλαγής όταν την ίδια στιγμή οι Λευκοί το είχαν αναγάγει μέσα τους από μέσο οικονομικής μέτρησης σε «In God We Trust» και στη συνέχεια το μελοποίησαν έχοντας για Εθνικό τους Ύμνο το «Money Makes the World Go Round”.

Αυτό ήταν η αρχή του τέλους για τους Ινδιάνους. Δεν ήταν μόνον διαφορετικοί σε κάποια γενικά θέματα αλλά ΕΒΛΕΠΑΝ ΚΙΟΛΑΣ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΑΤΙΑ.

Ακόμη κι αν στο τέλος ο Λευκός τρόπος ζωής έδειξε πως επικράτησε, οι Ινδιάνοι αντιστάθηκαν μέχρις εσχάτων και ορισμένες μειονότητες συνεχίζουν να μάχονται υιοθετώντας τις ίδιες αξίες με αυτές των προγόνων τους. Είναι πασιφανές πως ο Subcomandante Marcos με όλα αυτά που διεκδικεί, λέει και φέρει σαν περσόνα ενός Επαναστάτη πως είναι απόλυτα πανομοιότυπος με τις πατροπαράδοτες ινδιάνικες αρχές για το τι εστί Δημοκρατία-Ελευθερία-Δικαιοσύνη. Επίσης, η τοποθέτηση του σε γενικότερα θέματα όπως στο τι εστί Θεός-Ζωή-Θάνατος-Αγάπη-Φύση-Ισότητα, εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς πως και μέσα από τις ιστοριούλες του στον κόσμο της υπαίθρου, ότι προσπαθεί πάνω απ’ όλα να υπερασπιστεί τα ίδια Ιδεώδη με αυτά που ο Ινδιάνικος λαός αιώνες τώρα αγωνίζεται μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματος του να υπερασπιστεί στον ύστατο αγώνα που κάνει για επιβίωση.

Ο Sub. Marcos είναι ο τελευταίος Επαναστάτης της λατινικής Αμερικής και όμοια με τον τελευταίο Δαλάι Λάμα, ενσαρκώνει και ξεπερνά όλους τους ένδοξους προκατόχους του. Στις φλέβες του κυλάνε τα πιστεύω ενός ολόκληρου γένους και κουβαλά μέσα του τα δάκρυα ολόκληρου του Ινδιάνικου Έθνους που προσπαθεί να κρατηθεί υπαρξιακά στον πολιτισμικό χάρτη.


Posted by...Άβατον at 8:48 μ.μ.  

13 comments:

Άβατον είπε... 11/9/06, 8:23 π.μ.  

Άσωτε, είμαστε και συνάδελφοι?

The Motorcycle boy είπε... 11/9/06, 10:20 π.μ.  

Είδες που είχαν δίκιο όσοι σου φώναζαν να ξαναγράψεις; Πάω να το λινκάρω στο bloghood.

Άβατον είπε... 11/9/06, 11:11 π.μ.  

Και μη χειρότερα να λέμε δηλαδή... :)

Άβατον είπε... 11/9/06, 11:39 π.μ.  

Άσε που και η παραγγελιά της Montresor (η οποία αφορούσε τις λέξεις) πραγματοποιήθηκε στο blog μου. Στο εξής θα κάνω και delivery... ;Ρ

Erwtas Stomaxhs είπε... 11/9/06, 1:10 μ.μ.  

Η σύγκρουση που έγινε στη Λατινική Αμερική είχε να κάνει με τον υλικό πολιτισμό των Ευρωπαίων και τον πνευματικό-παγανιστικό πολιτισμό των Ινδιάνων. Γι' αυτό και οι διαφορές τους ήταν χαώδεις. Ο Μάρκος είναι επίσης ένας αντι-υλιστής, ένας πραγματικός άνθρωπος δηλαδή, γι' αυτό και τον εμπιστευτήκανε οι σοφοί Ινδιάνοι. Μόνο τέτοιοι άνθρωποι κρατάν την φλόγα αναμμένη
KEEP THE FIRE BURNING AND BURNING AND BURNING!

The Motorcycle boy είπε... 11/9/06, 1:26 μ.μ.  

Να κάνεις Άβατον -γιατί σε αυτό το ποστ, το ντελι-βέρι το έκανα εγώ. Και δε μου δώσανε και πορμπουάρ οι τσίπηδες!

unapatatras είπε... 11/9/06, 1:33 μ.μ.  

πολύ σωστός. και η διαφορά στην κοσμοθεωρία τους αντικατοπτρίζεται στις γλώσσες των ιθαγενών και σε κάθε λέξη που επιλέγει να χρησιμοποιεί ο subcomandante. βρήκα σχετικό άρθρο το οποίο θα μεταφράσω/ποστάρω σύντομα. η ανάλυση της δομής μιας γλώσσας και το πόσα πράγματα φανερώνει είναι πραγματικά συγκλονιστική!

roidis είπε... 11/9/06, 5:48 μ.μ.  

την φωτό με τα κεφάλια θα την δανειστώ για δουλειά άλλη από μπλογκ...

αν έχεις υψηλότερη ανάλυση καλώς. αλλοιώς δεν πειράζει.

(να γράφονται τέτοια κείμενα. είναι μεγάλη ανάγκη!κι ας είναι για μερικούς γνωρίζοντες μια απλή αλφαβήτα)

Ανώνυμος είπε... 13/9/06, 12:44 π.μ.  

Είδα στο profile σου πως και εσύ καταπιάνεσαι με τον Τουρισμό για αυτό και το είπα.Η μαλακία είναι ότι αναβάθμισα το blog μου σε beta και δεν μπορώ τώρα να σχολιάζω σε normal blogs

homelessMontresor είπε... 13/9/06, 7:36 μ.μ.  

Είναι απίστευτη η πνευματική ανωτερότητα των Ινδιάνων, λες και είναι εξωγήινοι! :-) Είχα ποστάρει παλιότερα κάτι σχετικό που αφορά την απάντηση που έδωσε ένας αρχηγός ινδιάνικης φυλής στον τότε πρόεδρο Φραγκλίνου Πήρς όταν ο τελευταίος του ζήτησε να του πουλήσει τη γή του:
http://homelessmontresor.blogspot.com/2006/06/blog-post_19.html#links

Τώρα πάω να διαβάσω και το ποστ για τις λέξεις!...

Ανώνυμος είπε... 13/9/06, 10:38 μ.μ.  

Όσο οι Ινδιάνοι:

1) Δέχονται να τους κυβερνάνε οι κατακτητές
2) Δέχονται τους κατακτητές να ζούνε ανάμεσά τους
3) Μιλάνε τη γλώσσα των κατακτητών
4) Προσκυνάνε τους θεούς των κατακτητών
5) Κρατάνε τα έθιμα των κατακτητών

δε θα ξεσκλαβωθουνε ποτέ.

Δόξα και τιμή σε θεούς και προγόνους

Ανώνυμος είπε... 14/9/06, 8:33 π.μ.  

@montresor η ομιλία αυτή είναι όντως βασικός εκπρόσωπος της κοσμοθεωρίας των Ινδιάνων απέναντι στην ίδια τη Φύση και τον κόσμο. Ελπίζω να σου άρεσε το post παραγγελιά.

@anonymous Οι Ινδιάνοι ουδέποτε το δέχτηκαν και αυτό φαίνεται απο μια απλή ματιά στην Ιστορία. Τους επιβλήθηκε με την βία.

@Άσωτος το ίδιο ακριβώς κάνω και εγώ. Μέχρι τώρα όμως με κερδίζουν οι τουρίστες! :)

The Motorcycle boy είπε... 14/9/06, 12:38 μ.μ.  

Ωραία αυτά που λες Ανώνυμε! Σε λίγο θα αποδώσεις και τη γενοκτονία των Ινδιάνων στους ίδιους τους Ινδιάνους.

Δημοσίευση σχολίου