Καλή Χρονιά !

Αναδημοσιεύση απο http://afroditealsalech.blogspot.com/
__________________________________________________________________

Εύχομαι ολόψυχα ότι επιθυμείτε για μια καλή χρονιά, για ένα 2009 με υγεία, τύχη, και πολλά χαμόγελα!
___________________________________

Εύχομαι το 2009 να επουλώσει τις πληγές του 2008, δίχως όμως να λησμονήσουμε τα αίτια που οδήγησαν σε αυτές.
__________________________________________

Εύχομαι το 2009 να μην επαναληφθούν, σε καμία χώρα, εικόνες σαν αυτές:

... να μην θρηνήσει άλλος πατέρας το παιδί του


... να μην θάψει άλλη οικογένεια τα ανήλικα παιδιά της


... να μην υπάρξει άλλη μάνα αδύναμη να προστατεύσει το παιδί της


... να μην υπάρξει άλλο παιδί με βλέμμα απόλυτου φόβου

... και απορίας

Εύχομαι, να σταματήσει το αιματοκύλισμα στη Γάζα.
Εύχομαι, οι Παλαιστίνιοι να σταματήσουν να θρηνούν τα παιδιά και τους γονείς τους.
Εύχομαι το Ισραήλ να σταθεί κάποτε αντάξιο της ιστορίας των προγόνων του.
Εύχομαι οι Ισραηλινοί να καταλάβουν.

Εύχομαι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, να μην μας απογοητεύσει.
__________________________________________

Όσο για την Ελλάδα μας,

Εύχομαι
να μην υπάρξουν άλλα θύματα,
όπως η Κωνσταντίνα


και ο Αλέξανδρος, φυσικά


______________________________________________

Και κάποιες σκέψεις:

Ο έσχατος μήνας του 2008 μας γέμισε θλίψη και οργή.
Ήταν ένας μήνας που πολλά μάθαμε και άλλα πολλά υποψιαστήκαμε.
Η εξέγερση ή έκρηξη ή όπως αλλιώς θέλετε να κατονομάστε τα γεγονότα του Δεκεμβρίου,
δημιούργησε πολλά συναισθήματα αλλά και πολλά ερωτηματικά.
Αυτές τις ελάχιστες ώρες πριν το πέρας του 2008 ή την έναρξη του 2009, θα προσπαθήσω, με τη βοήθεια σας, να βάλω σε μια τάξη τις σκέψεις μου.

Τι έγινε εν τέλει το Δεκέμβριο του 2008;

1. Ήταν ή δεν ήταν εξέγερση;
Πολλά λέγονται. Οι αριστεροί υποστηρίζουν πως δεν ήταν εξέγερση διότι η εξέγερση μπορεί να γίνει μόνο από την εργατική τάξη. Οι δεξιοί συμφωνούν στο ότι δεν ήταν εξέγερση, εκτιμώντας όμως ότι δεν θα μπορούσε να ήταν εξέγερση διότι δεν συντρέχει λόγος εξέγερσης. Οι ενδιάμεσοι που συμμετείχαν είτε στην εξέγερση του Μάη του 1968, είτε του Πολυτεχνείου, επίσης εκτιμούν πως δεν ήταν εξέγερση διότι δεν υπήρχε συγκεκριμένος στόχος και πλατφόρμα, διότι οι 15χρονοι δεν μπορούν να αρθρώσουν πολιτικό λόγο και διότι στις εξεγέρσεις δεν γίνονται πλιάτσικα.
Εγώ δεν μπορώ να απαντήσω, αλλά θα πω ότι οι λεηλασίες μπορεί να μην ήταν το βασικό χαρακτηριστικό του Μάη του 1968, ήταν όμως στην εξέγερση του Λος Άντζελες το 1992.
Επίσης, εκτιμώ πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις λεηλασίες και τους βανδαλισμούς όχι ως μια παραβατική συμπεριφορά αλλά ως μια συμβολική κίνηση. Δύο παραδείγματα: το κάψιμο του Χριστουγεννιάτικου δεν είναι μια απλή παραβατική συμπεριφορά. Αφενός η φωτιά σημασιολογικά παραπέμπει στην εκ νέου γέννηση- καταστρέφω το παλιό ώστε από τις στάχτες του να γεννηθεί το καινούργιο (φοίνικας), αφετέρου το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο, και μάλιστα αυτό του Δήμου Αθηνών, συμβολίζει όλη την υποκρισία των εορτών.
Οι δε λεηλασίες είναι δύο ειδών: είτε πραγματικές - οι άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν τον επόμενο μήνα, είτε συμβολικές- από την στιγμή που προβάλλεται συνεχώς ότι το κράτος μας κλέβει, θα κλέψουμε κι εμείς. Η συμπεριφορά αυτή δεν απάδει του σκανδάλου του Βατοπεδίου, των ομολόγων, και πάσης φύσεως κουμπάρων.

2. Ποιοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις;
Τα ΜΜΕ και σύσσωμη η Πολιτική ηγεσία του τόπου μας (πλην του ΣΥΡΙΖΑ) εμμένουν στους κουκουλοφόρους. Είναι όμως έτσι; Όσοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις γνωρίζουν πως δεν ήταν. Ενδεχομένως θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που μυήθηκαν ταχύτατα στη συμπεριφορά των κουκουλοφόρων- σπάσιμο βιτρίνων, κατασκευή και εκτόξευση μολότοφ, κ.α.
Ο βασικός όγκος των κινητοποιήσεων αποτελούνταν από μαθητές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα καινοφανές μαθητικό κίνημα. Ένα κίνημα που δεν καθοδηγούνταν ούτε από κόμματα ούτε από άλλες οργανώσεις. Ο βασικός τρόπος οργάνωσής τους ήταν η κινητή τηλεφωνία και το διαδίκτυο. Παραδίπλα στο μαθητικό κίνημα υπήρχαν οι φοιτητές αλλά και λοιποί πολίτες, οι οποίοι ενδεχομένως να μην συμμετείχαν στις ακραίες ενέργειες, εντούτοις όμως τις ανέχονταν και τις επιδοκίμαζαν με τη σιωπή τους. Πέραν αυτών υπήρχαν βέβαια και οι αντιεξουσιαστικές ομάδες και οι περίφημοι "κουκουλοφόροι" και το παρακράτος, αλλά και απλά κακοποιά στοιχεία.

3. Υπήρχε στόχος;
Οι περισσότεροι αρέσκονται στη ρητορική περί ανυπαρξίας συγκεκριμένου στόχου. Εκτιμώ πως σε όλες τις εξεγέρσεις εκ των υστέρων μόνο είμαστε σε θέση να ορίζουμε με σαφήνεια το στόχο. Η ιστορία, εξάλλου, γράφεται εκ των υστέρων, δεν σχεδιάζεται εκ των προτέρων. Πάρα ταύτα, με μια πρόχειρη χρονολογική καταγραφή των γεγονότων που έχω κάνει, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η κινητοποίηση ήταν τόσο ακαριαία και μαζική που θα τολμούσαμε να μιλήσουμε για το χρονικό μιας προαναγγελθείσας εξέγερσης. Σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι μέχρι το Σάββατο 6/12 ώρα 9:13, οι έφηβοι ήταν απολύτως ανυποψίαστοι και εύχαρεις, και άξαφνα κινητοποίηθηκαν. Η δολοφονία ήταν η θρυαλλίδα, η αφορμή για να καταγγείλουν τη ζωή που έχουμε οργανώσει για δαύτους να ζήσουν. Από κει και πέρα, ναι, τα αιτήματά τους δεν είναι σαφή, έχουν όμως τη μορφή της άναρθρης κραυγής. Πρόκειται για μια συναισθηματική αντίδραση, με υποβόσκοντα στόχο.

4. Η αστυνομία ήταν απούσα;
Εκτιμώ πως η αστυνομία δεν ήταν απούσα. Ήταν όμως επιλεκτική και ενδεχομένως να ακολουθούσε έναν σαφή στρατηγικό σχεδιασμό. Ήταν επιλεκτική υπό την έννοια ότι δεν συλλάμβανε τους "επαγγελματίες" αλλά αυτούς που τύχαινε να περνάνε από το λάθος σημείο. Και το έπραττε αυτό ως αποτέλεσμα "στρατηγικού σχεδιασμού". Η κυβέρνηση της ΝΔ παίζει το τελευταίο της χαρτί (και κρίνω πως θα της βγει). Η κυβέρνηση της ΝΔ έπρεπε πάση θυσία να αποφορτίσει το κλίμα, να ενεργοποιήσει τα ένστικτα αυτοσυντήρησης των "νοικοκυραίων", και να θυματοποιήσει την αστυνομία. Πως θα το έπραττε αυτό; Μόνον εάν οι κινητοποιήσεις έβλαπταν τους "βιοπαλαιστές" και στους "νοικοκυραίους". Για αυτό άλλωστε το λόγο επετίθετο η αστυνομία με χημικά σε μια ειρηνική πορεία και στη συνέχεια εξωθούσε το κόσμο προς τη Νομική και το Πολυτεχνείο, όπου και υπήρχε ο μηχανισμός για συντεταγμένη αντεπίθεση. Στη συνέχεια τη σκυτάλη αναλάμβαναν τα ΜΜΕ: μονίμως οι τηλεοπτικές εικόνες αυτών που πέταγαν μολότοφ έπονταν των εικόνων της αστυνομίας να ρίχνει χημικά σε μια διαδήλωση. Τέλος, έρχονταν το κράτος δια του Καραμανλή να αποζημιώσει τους αγανακτισμένους πολίτες που χάσανε τις περιουσίες τους. Παλιό το κόλπο.

5. Μπορεί να βελτιωθεί το σώμα της Αστυνομίας με νομοθετικά μέτρα;
Θα σας παραπέμψω στο γνωστό πείραμα των κοινωνικών ψυχολόγων: Πριν από 30 περίπου χρόνια μια ομάδα κοινωνικών ψυχολόγων διεξήγαγε ένα πείραμα στις ΗΠΑ, νομίζω. Κάλεσε
πολίτες με συμβατική συμπεριφορά, τους οδήγησε σε μια φυλακή και τυχαία επέλεξε κάποιους για να αναλάβουν το ρόλο των δεσμοφυλάκων και κάποιους το ρόλο των φυλακισμένων. Το πείραμα θα διαρκούσε 3 μήνες. Όμως, διεκόπη μόλις την 14η ημέρα, διότι οι μεν δεσμοφύλακες είχαν αυτοβούλως υιοθετήσει συμπεριφορές του πιο στυγνού δεσμοφύλακα, και οι μεν κρατούμενοι το αντίστοιχο. Το ζήτημα της αστυνομίας είναι διαχρονικό. Η αλλαγή των ρόλων δεν είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με ad hoc νομοθετικές ρυθμίσεις. Μόνον η παιδεία μπορεί να συμβάλλει σε αυτό. Χρειάζεται χρόνος, υπομονή και επιμονή. Φυσικά κάποιες αλλαγές μπορούν να γίνουν άμεσα, όπως στο ζήτημα της ατιμωρησίας. Όταν οι αστυνομικοί της υπόθεσης ζαρντινιέρα τιμωρούνται με 5 ευρώ το μήνα για τρία χρόνια, δεν δημιουργείται αντικίνητρο ώστε να μην πράξουν τα ανάλογα κάποιοι άλλοι συνάδελφοί τους. Ένα δεύτερο βήμα είναι να υπάρξει κώλυμα μεταξύ συμμετοχής σε ακροδεξιές οργανώσεις και συμμετοχής στο αστυνομικό σώμα.

4. Ποιοι είναι οι πληγέντες;
Λέγετε πως οι πληγέντες ήταν οι καταστηματάρχες. Πρόκειται για μια μονομερή ανάγνωση του ζητήματος. Στην πραγματικότητα οι πληγέντες είναι όλα τα παιδιά στην ηλικία του Αλέξανδρου που μέσα σε μια στιγμή ενηλικιώθηκαν, που μέσα σε μια στιγμή έχασαν την αφέλεια της ηλικίας τους και εισήλθαν στον άδικο και σκληρό κόσμο των μεγάλων. Έγιναν μάρτυρες μιας ακραίας κρατικής βίας. Είδαν τον οιονεί φίλο και συμμαθητή τους να δολοφονείται από το κράτος. Ποιος θα μπορέσει τώρα να τους δώσει πίσω τα όνειρα τους; Η δική τους απώλεια δεν αποζημιώνεται με ένα 10χίλιαρο.
Όσο για τους καταστηματάρχες, βεβαίως και σέβομαι τη θέση τους. Όμως είναι κοινός τόπος, ότι η οικονομική ύφεση στην αγορά της Αθήνας δεν οφείλεται αποκλειστικά στις κινητοποιήσεις. Η αγορά, ούτως ή άλλως, ασφυκτιούσε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, εγχώριας και διεθνούς.

5. Οι μετανάστες είχαν δικαίωμα να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις;
Η απάντηση μου είναι κατηγορηματική: σαφώς ναι. Περισσότερα για αυτό το θέμα μπορείτε να βρείτε εδώ.

6. Τα Εξάρχεια είναι γκέτο;
Επίσης απαντώ κατηγορηματικά. Ούτε τα Εξάρχεια είναι γκέτο, ούτε η Πλ. Ομονοίας, ούτε η Πλ. Βικτωρίας, ούτε η Πλ. Αμερικής. Οι τρείς όμως τελευταίες περιοχές δεν είναι ακόμα γκέτο. Είναι πολύ πιθανό όμως να γίνουν σύντομα γκέτο εάν η Πολιτεία συνεχίσει τον ταρτουφισμό της στο ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής. Όσον δε αφορά στα Εξάρχεια, ούτε ήταν ούτε θα γίνουν γκέτο. Τα Εξάρχεια είναι μια από τις καλύτερες γειτονιές της Αθήνας και φημίζεται για τα μπαράκια και τις ταβέρνες της. Όμως, πράγματι, αυτή η δολοφονία μόνο στα Εξάρχεια θα μπορούσε να τελεστεί, κι αυτό δεν οφείλεται στους αναρχικούς των Εξαρχείων αλλά στην επί δεκαετίες καλλιεργούμενη εντύπωση για τα Εξάρχεια ως γκέτο. Εκεί ο κάθε αστυνόμος έχει τεκμήριο αθωότητας. Πουθενά αλλού η αστυνομία δεν εμφανίζει σε τέτοιο βαθμό το αυταρχικό πρόσωπό της. Εάν κάτι μπορούμε να κάνουμε τις επόμενες ημέρες όλοι, είναι να γνωρίσουμε τα Εξάρχεια. Έτσι ώστε εάν κάπου κάποτε κάποιος ξαναμιλήσει για το άβατο των Εξαρχείων, να μπορούμε να πούμε "ήμουν κι εγώ εκεί".
(Σημειώνω οτι η εικόνα που παρουσιάζουν τα Εξάρχεια τις τελευταίες εβδομάδες, είναι θλιβερή. Τα Εξάρχεια είναι άδεια. Πρέπει να τα βοηθήσουμε. Δεν πρέπει να επικουρήσουμε στην απερήμωση της περιοχής.)

7. Πρέπει να γίνει άρση ασύλου;
Κρυβόμαστε πίσω απο τις λέξεις. Όταν ρίχνουν χημικά στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, αυτό δεν είναι άρση ασύλου;
Σε κάθε περίπτωση όμως η άρση ασύλου, και μάλιστα η άρση ασύλου στο Πολυτεχνείο, μόνο επιδείνωση της κατάστασης μπορεί να επιφέρει. Δεν ισχυρίζομαι πως δεν υπάρχει ζήτημα στο Πολυτεχνείο. Το Πολυτεχνείο δεν είναι Νομική. Όμως το θέμα θα το διευθετήσουν μόνο οι ίδιοι οι φοιτητές και οι πρυτανικές αρχές.

8. Υπάρχει κερδισμένος κομματικά από αυτές τις κινητοποιήσεις;
Ενδεχομένως η ΝΔ, εάν συνεχίζουμε να καλλιεργούμε την εντύπωση πως κάποιοι κακοί κουκουλοφόροι, άνευ λόγου και αιτίας θέλησαν να καταστρέψουν τις περιουσίες μας.
Από κει και πέρα, το ΠΑΣΟΚ με την τακτική του "δεν παίρνω θέση" διότι αύριο θα είμαι κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν νομίζω πως ωφελείται. Το δε ΣΥΡΙΖΑ μολονότι έχει καλές προθέσεις δεν μπορεί ακόμα να αποφασίσει εάν είναι οργάνωση ή κοινοβουλευτικό κόμμα, με αποτέλεσμα να πέφτει σε αντιφάσεις. Όσο για το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ- ουδέν σχόλιο.

9. Τι κρατάμε από τις κινητοποιήσεις του Δεκεμβρίου;
Θα το πω διαφορετικά. Το 1985, στην δολοφονία του Καλτεζά, ήμουν στην ηλικία των παιδιών που διαδηλώνουν σήμερα. Εγώ όμως τότε δεν έκανα τίποτα. Ούτε η δική μου γενιά έκανε τίποτα. Την σιωπή και αδιαφορίας μας την πλήρωσε την 6η του Δεκέμβρη ο Αλέξης. Είμαι αισιόδοξη που αυτή η γενιά δεν "λούφαξε" όπως η δική μας.
Είμαι περήφανη που αυτή η γενιά κατέβηκε στους δρόμους, έκλαψε, φώναξε, έσπασε.
Από όλα όσα έλαβαν χώρα το Δεκέμβρη του 2008, διατηρώ το ότι η γενιά των αυριανών πολιτών ξεκινά πολιτικοποιημένη δίχως διάθεση να υποταχθεί στα "όχι", στα "πρέπει" και στα "δεν πρέπει" των προηγούμενων γενιών. Την πόνεσαν και αντέδρασε. Τι πιο υγιές απο αυτό;

_________________________________________________________

Καλή χρονιά σε όλους μας!

Και να μην ξεχάσουμε σήμερα να πούμε στους ανθρώπους που αγαπάμε,
ένα τόσο δα "σ' αγαπώ"
και στους ανθρώπους που κάποτε πληγώσαμε,
ένα τόσο δα "συγνώμη"
και για όσους είναι μόνοι τους αυτές τις μέρες
μια σκέψη ας κάνουν-ας κάνουμε:
πως η πιο πιστή παρέα μας είναι τα όνειρα μας
μονάχα αυτά αν χάσουμε
θα είμαστε ολότελα μόνοι

Να είστε καλά

Posted by...Afrodite Al Salech at 2:08 μ.μ.  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου