Βίαια εκκένωση οικισμού των ζαπατίστας

Βρήκα αυτή την έκτακτη ανακοίνωση στο Terminal 119. Αφορά την βίαια εκκένωση οικισμού των ζαπατίστας. Την δημοσιεύω γιατί, μάλλον, δεν είναι όλα ήσυχα εκεί πέρα:

Επιτροπή Καλής Διακυβέρνησης

[ Αύγουστος / 2006]

3 Αυγούστου 2006

Caracol V “Που μιλάει για όλες και όλους μας”

Roberto Barrios, Chiapas, Mexico


Επιτροπή Καλής Διακυβέρνησης

“Νέος σπόρος που θα βγάλει καρπούς”


Προς την εγχώρια και διεθνή κοινωνία των πολιτών

Προς τον εγχώριο και διεθνή Τύπο

Προς τις οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Επιτροπή Καλής Διακυβέρνησης καταγγέλει έντονα τα γεγονότα που συνέβησαν σήμερα, 3 Αυγούστου, στο χωριό Chol de Tumbala, στον Αυτόνομο Εξεγερμένο Ζαπατιστικό Δήμο του El Trabajo. Στις 11:30 το πρωί αστυνομικοί της Δημόσιας Ασφάλειας, δημοτικοί αστυνομικοί και ομάδες ατόμων ντυμένες με πολιτικά, συνολικά πάνω από 260 άτομα, πραγματοποίησαν εκκένωση, καίγοντας και γκρεμίζοντας σπίτια με αλυσοπρίονα και με τη βοήθεια 2 τρακτέρ.

Έφτασαν στις 10:30πμ, με τον ομοσπονδιακό δικαστή της Playa de Catazaja, ο οποίος πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι απειλούσε τους συντρόφους και τις συντρόφισσες από τις βάσεις στήριξης του EZLN, ότι σε δέκα λεπτά πρέπει να έχουν βγάλει έξω τα πράγματά τους, να έχουν φύγει από τα σπίτια τους και να παραδώσουν τα αγροτικά δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την κυριότητα των εδαφών τους -δηλώνοντας ότι είχε ομοσπονδιακή διαταγή εκκένωσης. Κατόπιν, προχώρησαν στους εμπρησμούς και την καταστροφή ολόκληρου του χωριού.

Κατά τη διάρκεια της εκκένωσης συνελήφθησαν οι σύντροφοι από τις βάσεις στήριξης του EZLN Juan Jimenez Vazquez, Bartolo Arcos Mendoza και Mateo Sanchez Montejo. Τους ανέβασαν σε φορτηγό ιδιωτικής χρήσης όπου τους χτύπησαν με ρόπαλα και, όπως τους είχαν βάλει ξαπλωμένους, τους απείλησαν με βιασμό κατά τη διάρκεια της διαδρομής ως τη Διοίκηση της Δημόσιας Ασφάλειας (Seguridad Publica) στο Palenque. Εκεί τους ανάγκασαν να υπογράψουν χαρτί σύμφωνα με το οποίο έφευγαν με τη θέλησή τους από την κοινότητά τους. Σήμερα, στις 5:00μμ αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στην κοινότητα, οι επιτιθέμενοι πήραν όλα τα υπάρχοντα των συντρόφων και των συντροφισσών. Κατά τη διάρκεια των ενεργειών αυτών οι αστυνομικοί της Δημόσιας Ασφάλειας και οι δημοτικοί αστυνομικοί ρωτούσαν σχετικά με την παρουσία καμερών και απαιτούσαν να τους παραδοθούν. Το χωριό Chol de Tumbala που εκκένωσαν σήμερα είναι ανακτημένη γη -βάσεις στήριξης του EZLN από διάφορες κοινότητες εγκαταστάθηκαν στην αγροτική έκταση που ονομαζόταν Carlos Salinas, επιφάνειας 532 εκταρίων. Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες από τις βάσεις στήριξης το κατέλαβαν στις 9 Σεπτεμβρίου 1999. Οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες είναι οι: Eduardo Moyte Goyado, Rafael Cruz Sanchez και Filiberto.

Από τη μέρα που βρίσκεται στην κατοχή τους, οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες από τις βάσεις στήριξης του EZLN διαχειρίζονται τα έγγραφα με το όνομα Chol de Tumbala το οποίο παρουσιάζεται στο χάρτη γεωγραφικού εντοπισμού -δημόσιο έγγραφο που το διαχειριζόταν ο εκπρόσωπος του χωριού Gregorio Alvarez Cruz, σήμερα έγκλειστος στη φυλακή της Playas de Catazaja, ο οποίος κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για αρπαγή, απαγωγή όταν δουλειά του ήταν μόνο η διαχείριση των πιστοποιητικών γης.

Η Επιτροπή Καλής Διακυβέρνησης καταγγέλει τις ενέργειες αυτές τις οποίες υφίστανται οι βάσεις στήριξης του EZLN, γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα τους έχουν παραβιαστεί σε μέγιστο βαθμό. Κατά τη διάρκεια του εμπρησμού και της καταστροφής των σπιτιών μετέφεραν τα υπάρχοντα των κατοίκων σε φορτηγά της Δημόσιας Ασφάλειας. Έκοψαν τα οπωροφόρα δέντρα όπως πορτοκαλιές, καρύδες, λεμονιές, αβοκάντο, μπανανιές και έκαψαν τα σπίτια μαζί με τα ζώα. Τα υπόλοιπα τα πήραν, κλέβοντας τα καθαρισμένα καλαμπόκια. Τα αγαθά αυτά αποτελούν την καθημερινή διατροφή των βάσεών μας στήριξης και τα εγκληματικά χέρια τα πετάνε και τα κλέβουν, αφήνοντας τα παιδιά μας, τις γυναίκες μας, τους άντρες μας, τους ηλικιωμένους μας χωρίς στέγη και χωρίς τρόφιμα για την καθημερινή τους ζωή. Επειδή εφαρμόζουμε την αυτονομία μας, επειδή υπερασπιστήκαμε τα σπίτια μας, χτυπηθήκαμε βάναυσα και συλληφθήκαμε.

Υπεύθυνους θεωρούμε τους πρώην ιδιοκτήτες Eduardo Moyte Goyado, Rafael Cruz Sanchez και Filiberto, τη Δημόσια Ασφάλεια της πολιτείας, τους δημοτικούς αστυνομικούς, το δήμαρχο του Palenque και τον ομοσπονδιακό δικαστή της Playas de Catazaja. Υπεύθυνους θεωρούμε, επιπλέον, τον κυβερνήτη της πολιτείας της Chiapas, Pablo Salazar Mendiguchia, και τον πρόεδρο της δημοκρατίας, Vicente Fox Quesada.

03/08/06

Posted by...The Motorcycle boy at 1:43 μ.μ.  

2 comments:

sorry_girl είπε... 18/8/06, 12:09 μ.μ.  

Γαμώτο με πιάνει μια οργή..και αυτό που με θυμώνει περισσότερο είναι οτι δεν μπορώ να κάνω τίποτα.Μόνο στη δική μου καθημερινότητα μπορώ να επεμβαίνω για να σταματάω πράξεις βίας τόσο σημαντικές όσο η ζωή μιας αράχνης.Σκατά!

The Motorcycle boy είπε... 18/8/06, 1:22 μ.μ.  

Και όσο κάνεις καλό είναι. Από το τίποτα ...

Δημοσίευση σχολίου