Μίνι αφιέρωμα ΙΙΙ - Λατινική Αμερική – Με την εξουσία(Βενεζουέλα) ή χωρίς(Αργεντινή)


Το τρίτο μας αφιέρωμα θα έχει ως θέμα, ξανά, ένα μέρος της Λατινικής Αμερικής. Δυο χώρες που για τους δικούς τους λόγους η καθεμία εμφανίζονται στα μονοπάτια της αντίστασης.

Βενεζουέλα
Το ’92 επιχειρείται πραξικόπημα με αρχηγό έναν Ούγκο Τσάβες. Το κίνημα αποτυγχάνει αλλά η αρχή της ανάβασης του Τσάβες στην εξουσία έχει γίνει. Το ’94 αποφυλακίζεται με χάρη από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας και 4 χρόνια αργότερα γίνεται αυτός πρόεδρος.
Αρχίζει να εφαρμόζει την πολιτική του και η δημοσιότητα του εκτινάσσεται. Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, λαϊκιστής για κάποιους, ηγέτης και αναμορφωτής της Βενεζουέλας για τους υπόλοιπους. Τα μέτρα που παίρνει ανεβάζουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, ενοχλούν τους κατέχοντες αλλά και την ισχυρή γειτόνισσα Αμερική. Το 2002 οργανώνεται πραξικόπημα με μπροστάρη τους εσωτερικούς αντιπάλους του αλλά ουσιαστικό υποκινητή και υποστηρικτή την ενοχλημένη γειτόνισσα. Ο Τσάβες βγαίνει αλώβητος και πιο ισχυρός από αυτή τη δοκιμασία και συνεχίζει με εντατικότερους ρυθμούς την πολιτική του. Οι Βενεζουελάνοι φαίνεται να έχουν βρει στο πρόσωπο του τον άνθρωπο που έψαχναν χωρίς όμως, αρκετοί από αυτούς που τον στηρίζουν, να το κάνουν άκριτα. Στο τελευταίο δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα της χώρας, ο Τσάβες αντιμετώπισε την πρώτη του ήττα. Η οποία σίγουρα δεν προήλθε μόνο από τους επικριτές του.

Αργεντινή
Στο άλλο άκρο της Λατινικής Αμερικής η Αργεντινή, το 2001 η χώρα αντιμετώπισε μεγάλη οικονομική κρίση λόγω των ακραίων νεοφιλελεύθερων οικονομικών επιλογών των κυβερνήσεών που την εξουσίαζαν. Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους ζητώντας να φύγουν όλοι. Μέσα από αυτές τις κινηματικές διαδικασίες ο κόσμος κατάλαβε τη δύναμή του και κάποιοι «τολμηροί» κατέλαβαν τα πρώτα εργοστάσια και άρχισαν να τα λειτουργούν με βάση τις γενικές συνελεύσεις τους και την ισότητα μεταξύ τους. Τα αυτοδιαχειριζόμενα εργοστάσια είχαν επιτυχία και με τον καιρό το «φαινόμενο» εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα.


Παρακολουθώντας τις παραπάνω καταστάσεις μπορεί να βρούμε λανθασμένους χειρισμούς, να κριτικάρουμε, να διαφωνήσουμε σε κάποια σημεία.
Το μόνο που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να μη διδαχτούμε από αυτούς τους ανθρώπους, τις σκέψεις τους και τις πράξεις τους.


Torrents:
1. Το εργοστάσιο της Zanon (Ντοκιμαντέρ)

2. Ι - Argentina, Indymedia and the Questions of Communication (Ντοκιμαντέρ)

3. A.D.O.C. - Η κατάσταση στην Αργεντινή (Ντοκιμαντέρ)

4. Τhe Τake (Ταινία)

5. Συνεντεύξεις από τις οργανώσεις βάσεις στη Βενεζουέλα (Ντοκιμαντέρ)

6. Εξάντας - Βενεζουέλα, ο κος πρόεδρος (Ντοκιμαντέρ)


Τα δύο προηγούμενα αφιερώματα:

Mexico - Chiapas, Oaxaca

ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ – ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ – ΦΑΣΙΣΜΟΣ

Posted by...Στη γαλαρία at 12:47 μ.μ.  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου