"Η πολεμική θεωρία σαν επιστημονικός κλάδος"
Τρίτη, Μαρτίου 10, 2009
Υπάρχει λοιπόν αυτός ο Στρατηγός Gazzera, φασίστας όπως καταλαβαίνει και αγορεύει τα κάτωθι στην ιταλική Γερουσία στις 19 Μαΐου του 1932. Για πες μου, μήπως σου θυμίζουν τίποτα; Κάποιες απόψεις δήθεν επαναστατικών οργανώσεων, ίσως;
Το καθεστώς πειθαρχίας του στρατού μας χάρη στο φασισμό παρουσιάζεται σήμερα σαν καθοδηγητικός κανόνας που έχει αξία για όλο το έθνος. Άλλοι στρατοί είχαν και ως τώρα διατηρούν μια τυπική και αυστηρή πειθαρχία. Εμείς έχουμε σα μόνιμη αρχή ότι ο στρατός είναι φτιαγμένος για τον πόλεμο και ότι γι’ αυτόν πρέπει να προετοιμάζεται.
Η πειθαρχία της ειρήνης πρέπει άρα να είναι ίδια με της πολεμικής περιόδου που πρέπει να βρίσκει την πνευματική της θεμελίωση σε καιρό ειρήνης. Η πειθαρχία μας βασίζεται σε ένα πνεύμα συνοχής ανάμεσα σε διοικητές και απλούς οπλίτες που είναι αυθόρμητος καρπός του συστήματος που ακολουθείται. Αυτό το σύστημα άντεξε περίφημα στη διάρκεια ενός μακροχρόνιου και σκληρότατου πολέμου μέχρι τη νίκη.
Είναι τιμή του φασιστικού καθεστώτος ότι επεξέτεινε σ’ ολόκληρο τον ιταλικό λαό μια τόσο έξοχη παράδοση πειθαρχίας. Από την πειθαρχία των ατόμων εξαρτάται η έκβαση της στρατηγικής σύλληψης και των τακτικών επιχειρήσεων. Ο πόλεμος δίδαξε πολλά πράγματα, και επίσης ότι υπάρχει βαθειά διαφορά ανάμεσα στην προετοιμασία σε καιρό ειρήνης και στην πραγματικότητα του πολέμου. Είναι βέβαιο ότι οποιαδήποτε κι αν είναι η προετοιμασία, οι αρχικές επιχειρήσεις της εκστρατείας βάζουν τους εμπόλεμους μπροστά σε καινούργια προβλήματα που δημιουργούν εκπλήξεις, από τη μια πλευρά και από την άλλη. Δε χρειάζεται γι’ αυτό να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι δεν είναι χρήσιμο να έχουμε μια εκ των προτέρων αντίληψη κι ότι από τον παλιό πόλεμο δεν μπορούμε να βγάζουμε κανένα συμπέρασμα. Μπορούμε να βγάλουμε από αυτόν μια πολεμική θεωρία, που πρέπει να την εννοούμε σαν επιστημονικό κλάδο, και σα μέσο για να προωθούνται τρόποι συλλογισμού όχι συγκρουόμενοι και ομοιομορφία γλώσσας που να επιτρέπει σε όλους να κατανοούν και να γίνονται κατανοητοί.
Αν καμιά φορά η ενότητα θεωρίας απείλησε να εκφυλιστεί σε σχηματικότητα, αντιδράσαμε άμεσα φέρνοντας στην τακτική, εξ αιτίας επίσης και των προόδων της τεχνικής, μια γρήγορη ανανέωση. Μια τέτοια διάταξη δεν είναι επομένως στατική, δεν είναι παραδοσιακή, όπως μερικοί πιστεύουν. Η παράδοση εξετάζεται μόνο σα δύναμη και οι κανονισμοί βρίσκονται πάντα σε πορεία αναθεώρησης όχι από επιθυμία αλλαγής αλλά για να μπορούμε να τους έχουμε σε επαφή με την πραγματικότητα. (Μετάφραση Φ.Κ.)
Posted by...The Motorcycle boy at 10:08 μ.μ.