O "Καρπός"...

Υπάρχει σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια μια προσπάθεια να αναδειχθεί το δίκαιο εμπόριο. Σε ένα πολύ ευρύ πλαίσιο, κύρια στις αναπτυγμένες χώρες, δραστηριοποιούνται πολλές οργανώσεις που διακινούν και εμπορεύονται προϊόντα από αναπτυσσόμενες χώρες, για να βοηθήσουν τους κατοίκους αυτών των χωρών να αποκτήσουν καλύτερο εισόδημα και όσα αυτό συνεπάγεται.

Στην χώρα μας μπορούν να βρεθούν πολλά προϊόντα που φέρουν σχετικές ενδείξεις στην συσκευασία τους. Αλλά τα εμπορεύονται ιδιωτικές εταιρίες και συνήθως το όποιο εισόδημα των φτωχών παραγωγών το πληρώνουν οι καταναλωτές μέσα στην τελική τιμή του προϊόντος.

«Ο Σπόρος», ο συνεταιρισμός που εδώ και δεκαπέντε μήνες δραστηριοποιείται στον χώρο του δίκαιου αλλά και αλληλέγγυου εμπορίου, διακινεί μέσω του ευρωπαϊκού δικτύου αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας, τους καφέδες που παράγουν οι ζαπατιστικοί συνεταιρισμοί στην Τσιάπας και μέσα από την εμπορία τους, ανδρώνεται σαν εναλλακτική οικονομική μονάδα και βοηθάει ουσιαστικά τους παραγωγούς χωρίς να επιβαρύνει τον καταναλωτή. Ο Σπόρος "πιάνει τόπο" με την βοήθεια των Ζαπατίστας και ανδρώνεται από τον δικό τους καθημερινό μόχθο. Μέσα σε αυτήν την εύφορη και αμφίδρομη σχέση, οικοδομούνται σιγά – σιγά οι δομές της αυτοδιάθεσης των ιθαγενικών κοινοτήτων μέσα από τα Ζαπατιστικά προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτούνται από τις πωλήσεις των προϊόντων.

Αν η προσπάθεια αυτή ήταν αμφίβολη εξ αρχής, σήμερα μετά από δεκαπέντε μήνες είναι εδραιωμένη πάνω στις βάσεις, της εθελοντικής δουλειάς και της έμπρακτης αλληλεγγύης, έτοιμη να προχωρήσει με πιο αποφασιστικά βήματα στην πραγμάτωση των στόχων της και να μας δώσει έναν «καρπό» που δεν θα έχουμε γευτεί μέχρι τώρα….

Hasta la Proxima, companeros y companeras!...

Υ.Γ.: Την ζεστασιά που ένοιωσα ανάμεσα σας δεν μπορώ να την περιγράψω, ούτε την έκπληξη για το πως η συζήτηση μέσα στον Σπόρο, "σκαλίζει" συνεχώς το χώμα της αναζήτησης νέων δρόμων. Θυμάμαι κάθε πρόσωπο ξεχωριστά, ονόματα να με συμπαθάτε αλλά δεν τα συγκρατώ. Μια μεγάλη αγκαλιά!

Posted by...Filotas at 8:20 μ.μ.  

3 comments:

The Motorcycle boy είπε... 29/5/07, 1:12 μ.μ.  

Μπορείς μια χαρά να προσθέσεις και τα ονόματα πολλών από εμάς -ειδικά στο υστερόγραφο του ποστ σου. Κανόνισε κάποτε να σε δούμε κι εσένα στον Σπόρο ρε!

Angelito είπε... 30/5/07, 11:47 π.μ.  

Ρε mboy, ήμουν στη συνέλευση του Σπόρου πριν από δέκα ημέρες. Που ήσασταν εσείς?
Με είδανε πάντως πολλά σποράκια...

ανεστης είπε... 31/5/07, 5:09 μ.μ.  

Γιατί το πρόβλημα τηα χαμηλής τιμής του καφέ εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και όχι νωρίτερα; Διότι από το 1963 μέχρι το 1989 υπήρχε μια συμφωνία για κατώτατες τιμές στην αγορά του καφέ (International Coffee Agreement) ώστε οι παραγωγοί να μην οδηγηθούν από την φτώχεια στην αγκαλιά του κακού κομμουνισμού! Και ποιος ακύρωσε στην πράξη αυτή τη συμφωνία μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου; Οι ΗΠΑ φυυσικά. Έτσι σήμερα μια πολυεθνική (Nestle, Kraft Starbucks), αγοράζει περίπου 40 λεπτά το κιλό (τρεις φορές κάτω από το όριο που θέτει η Oxfam σαν «δίκαιη τιμή») και πουλάει περί τα 17 Ευρώ το κιλό χονδρική (26 περίπου ο Nescafe)!
Η σύμβαση Fair Trade όμως δεν φτάνει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Σύμφωνα με την Oxfam πρέπει να καταστραφούν οι τεράστιες ποσότητες χαμηλής ποιότητας καφέ που υπάρχουν προς διάθεση στο βόρειο ημισφαίριο. Επίσης καλούνται όλες οι αναπτυγμένες χώρες να υπογράψουν και πάλι την διεθνή συμφωνία που θα εγγυάται τις ελάχιστες τιμές. Ήδη αρκετές χώρες έχουν υπογράψει, αλλά όχι και η Ελλάδα παρά το ότι ο έλληνας καταναλωτής πληρώνει ήδη 6000% προστιθέμενη αξία για το φραπόγαλό του.
Με τις υγείες μας!

Δημοσίευση σχολίου