τελευταίες ειδήσεις από Οαχάκα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΟΑΧΑΚΑ"

Η 2α Νοέμβρη θα μείνει γραμμένη στην ιστορία της Οαχάκα, η 2α Νοέμβρη είναι η ήττα του Φοξ". Με αυτά τα λόγια έκλεισε την ενημέρωση για τις σημερινές συγκρούσεις και την ήττα της ομοσπονδιακής αστυνομίας, ένας από τους εκπροσώπους της Λαϊκής Συνέλευσης των Λαών της Οαχάκα (APPO).
Μετά απο έξι ώρες συγκρούσεων η APPO κατάφερε να απωθήσει την ομοσπονδιακή αστυνομία η οποία γύρω στις 2 η ώρα Μεξικού βρέθηκε περικυκλωμένη από πέντε μεριές από τον λαό της Οαχάκα και για να αποσυρθεί χρειάστηκε τη βοήθεια ελικόπτερου που της άνοιγε δρόμο ρίχνοντας δακρυγόνα.
Οι συγκρούσεις άρχισαν από το πρωί όταν η ομοσπονδιακή αστυνομία επεχείρησε να εισβάλλει στο πανεπιστήμιο. Στόχος να καταληφθεί ένας από τους πιο σημαντικούς πόλους αντίστασης στην Οαχάκα καθώς και να σιωπήσει και να καταστραφεί το Ράδιο Ουνιβερσιδάδ που μέσα στο χάος και τον τρόμο των τελευταίων ημερών καταφέρνει να εμψυχώνει, να εμπνέει και να συντονίζει τον αγώνα του λαού της Οαχάκα.
Χιλιάδες πάνοπλοι αστυνομικοί υποστηριζόμενοι από αύρες και ελικόπτερα βρέθηκαν αντιμέτωποι με φοιτητές, καθηγητές και κόσμο που ήταν μέσα στο πανεπιστήμιο. Αντιμετωπίστηκαν με πέτρες και μολότωφ ενώ οι ίδιοι (καθώς και αστυνομικοί της δημοτικής αστυνομίας) έφεραν όπλα.
Το Ράδιο Ουνιβερσιδάδ σήμανε γενικό συναγερμό. Ο κόσμος άρχισε να κατεβαίνει στους δρόμους. Επί ώρες χτυπούσαν τις καμπάνες των εκκλησιών και τα κλάξον των αυτοκινήτων ανταποκρινόμενοι στις δραματικές εκκλήσεις του Ράδιο Ουνιβερσιδάδ. Η ομοσπονδιακή αστυνομία κατάφερε να σπάσει τα οδοφράγματα και να φτάσει στην πύλη του πανεπιστημίου. Άνθρωποι της δημοτικής αστυνομίας μπήκαν στον περίβολο του πανεπιστημίου και πυροβολούσαν τους φοιτητές. Τα ελικόπτερα πετούσαν πάνω από το πανεπιστήμιο ρίχνοντας δακρυγόνα.
Γύρω στις 8 ώρα Ελλάδας όλα φαίνονταν χαμένα και όλοι μιλούσαν για ένα νέο μακελειό. Φοιτητές, καθηγητές, οι άνθρωποι του Ράδιο Ουνιβερσιδαδ, όλοι όσοι ήταν μέσα αρνούνταν να το παραδώσουν και συνέχιζαν ην αντίσταση. Όμως η υπεροπλία των δυνάμεων ασφαλείας ήταν συντριπτική.
Ο κόσμος όμως στην Οαχάκα έχει χάσει πια τον φόβο. Εκεί καταλάβαμε πόσο μεγαλειώδες είναι αυτό το κίνημα. Και πόσο οργανωμένο. Χιλιάδες κόσμου, μετά από έκκληση της APPO, άρχισαν να συρρέουν οργανωμένα προς το πανεπιστήμιο. Από πέντε μεριές. Και η ομοσπονδιακή αστυνομία που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε τη νίκη στο χέρι, βρέθηκε περικυκλωμένη. Θα μπορούσε να επιχειρήσει ένα μακελειό; Πιστεύουμε πως ούτε επιχειρησιακά μπορούσε, ούτε και πολιτικά. Ήταν μία νίκη της APPO.
Το Ράδιο Ουνιβερσιδάδ και το πανεπιστήμιο είναι σύμβολα αντίστασης για τον λαό της Οαχάκα. Η σημερινή σύγκρουση ήταν η πιο ανοιχτή σύγκρουση που επιχειρήθηκε στους πέντε μήνες της εξέγερσης. Ήταν σημαντικό να σπάσει αυτός ο πόλος αντίστασης . ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ! Η APPO κάλεσε τον λαό να ξανασηκώσει τα οδοφράγματα στην πόλη. Αυτή η πόλη είναι δική τους, είναι του λαού της Οαχάκα και σήμερα το απέδειξαν. Μπορεί η αστυνομία ως άλλος στρατός κατοχής να κατέλαβε το ιστορικό κέντρο αλλά η πόλη ελέγχεται από την APPO.
Αυτή η ήττα μπορεί να τους κάνει πιο σκληρούς. Σήμερα κατέφτασαν στο αεροδρόμιο της Οαχάκα τρεις χιλιάδες αστυνομικοί ακόμα. Πρέπει τις επομενες μέρες να είμαστε σε "επιφυλακή".
Η κυβέρνηση του Φοξ έχει πολλά χρωστούμενα στον Ουλίσες Ρουίς. Οι διακριτικές εκκλήσεις του Κογκρέσου στον Ρουίς να παραιτηθεί δεν πιάνουν γιατί η κυβέρνηση Φοξ τον στηρίζει. Σήμερα άρχισε να συζητείται πάλι διστακτικά η πιθανότητα και η διέξοδος που δίνει το Σύνταγμα σε τέτοιες περιπτώσεις "κρίσης": η κατάργηση των εξουσιών στην Οαχάκα που σημαίνει και διορισμό προσωρινού κυβερνήτη. Θα δούμε τις επόμενες μέρες. Ωστόσο η σημερινή απόφαση για εισβολή στο πανεπιστήμιο δεν είναι καλό σημάδι. Με δεδομένη και δηλωμένη απο χθες και την απόφαση του Ομπραδόρ (έπρεπε να σκοτωθούν΄άνθρωποι πρώτα για να δηλώσει και αυτός κάτι πιο "ριζοσπαστικό") να "στηρίξει" τον αγώνα του λαού της Οαχάκα, θα φανεί σαν απόλυτη ήττα της κυβέρνησης.
Και βέβαια εκτός από ήττα της κυβέρνησης θα είναι και μια απόλυτη νίκη ενός λαού ολόκληρου και ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για την επόμενη κυβέρνηση. Μπορεί, και δικαίως, τα μάτια όλων μας να είναι στραμμένα στην Οαχάκα σήμερα, αλλά ήδη λειτουργούν η Συνέλευση του Λαού στο Γκερρέρο και στο Μιτσοακάν και τα συνδικάτα των δασκάλων σε έξι πολιτείες κήρυξαν απεργία διαρκείας....
Όπως και ναχει, σήμερα ήταν μία υπέροχη μέρα, η πρώτη μετά από πολλές: ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ!!!!!!!!!! Η Οαχάκα δεν είναι δική τους
Αλάνα

Δείτε φωτογραφίες από τη χθεσινή επίθεση στο: http://chiapas.indymedia.org/display.php3?article_id=137924

Posted by...Ανώνυμος at 12:55 μ.μ.  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου